Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a trimis, sâmbătă, un nou comunicat de presă, referitor la lipsa de dotări din sala de operaţie, dar şi la alte nereguli semnalate de presă în ultimele zile, după declanşarea scandalului de la SJU. În replică, aproape 50 de medici îl contrazic.

Până mai ieri, secretariatul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti nu avea nicio legătură cu presa. De câteva zile, însă, nu doar că secretara este foarte amabilă, inclusiv la telefon, dar activitatea biroului e intensă în ceea ce priveşte relaţiile cu mass-media. S-a dovedit şi sâmbătă, când de aici a fost trimis un nou comunicat de presă în numele lui Adrian Strâmbeanu, managerul unităţii, vizând mai multe nereguli semnalate în ultima perioadă, de medici şi de presă.

Justificare pe capitole

În prima parte a replicii transmise sâmbătă, Strâmbeanu neagă acuzaţiile conform cărora sălile de operaţie nu ar fi dotate corespunzător. Pe de altă parte, face referire exclusiv la celebrele bisturie. „Numai din secţiile de chirurgie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în număr de 10, sunt externaţi, anual, peste 25.000 de pacienţi dintre care un număr de 13-14 mii de oameni suferă o intervenţie chirurgicală. Vă repet această informaţie: spitalul a cumpărat, în acest an, 21.400 de bisturie clasice şi aproximativ 200 electrice, persoanele operate în cadrul secţiilor noastre fiind în jur de 14.000, cu aproximare, desigur. Bisturiele clasice sunt potrivite pentru toate intervenţiile chirurgicale din Spitalul Judeţean. Bisturiele electrice sunt opţionale. După cum vedeţi şi oricine poate verifica, managementul achiziţiilor acoperă nevoile permanente din sala de operaţie, în ceea ce priveşte instrumentarul necesar chirurgului”, susţine managerul, adăugând că, în aceste condiţii, „în Spitalul Judeţean nu cred că foloseşte nimeni bisturie de unică folosinţă, de mai multe ori, aceasta însemnând că medicul respectiv face malpraxis în mod conştient, atâta timp cât spitalul asigură necesarul de bisturie”.

Într-o intervenţie telefonică la un post central de televiziune, medicul Dan Oprea şi-a menţinut poziţia. Acesta a subliniat că cele 200 de bisturie electrice achiziţionate de la începutul anului sunt insuficiente, raportat la nevoile din sălile de operaţie, aşa cum a punctat de prima dată, în consecinţă ele sunt resterilizate şi refolosite. Dr. Oprea a menţionat că are dovezi că în săli medicii erau nevoiţi să folosească materiale resterilizate, pe care le-a prezentat inclusiv comisiei de anchetă.

Pe de altă parte, cele reclamate de doctorul Dan Oprea sunt susţinute, mai nou, de aproximativ 50 de medici, prin scrisoarea de solidaritate cu colegul lor chirurg. În plus, semnatarii lansează un apel către doctorii din toată ţara. „Medicii din Spitalul Județean de Urgență Ploiești fac un apel la colegii din țară care se confruntă cu probleme similare să spună public despre acestea”, transmit susținătorii chirurgului Dan Oprea.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro