Medicii care datorează bani la C.J.A.S. Constanţa sunt nemulţumiţi că nu pot eşalona plata pe mai mult de trei luni. În plus, unii dintre ei susţin că nu au primit o soluţionare a contestaţiei depuse, ci pur şi simplu un telefon prin care erau anunţaţi că trebuie să plătească în maxim trei luni. De aceea, sunt hotărâţi să meargă până la Bucureşti, să-şi caute dreptatea.

Inspectorii din cadrul serviciului control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S.) Constanţa au efectuat anul trecut, un control pentru a vedea dacă medicii prescriptori au respectat obligaţia de a transmite către C.N.A.S. toate reţetele prescrise off-line în termen de 30 de zile. Au fost controlaţi 440 de medici de familie. Pentru medici care nu au introdus toate prescripţiile medicale electronice eliberate off – line , la prima constatare s-a diminuat cu 10% valoarea de contract per capita. Medicii, la rândul lor, susţin că sistemul informatic este de vină şi în acest sens a fost depus un memoriu colectiv la C.J.A.S.Constanţa. Unii dintre medici nu s-au mulţumit cu atât şi au depus contestaţii individuale. Între timp, unele dintre contestaţii au fost souţionate, iar altele sunt încă în curs de soluţionare.

„Soluţionare unor contestaţii s-a prelungit deoarece au data prescrierii şi nu se ştie cum s-au înregistrat în sistem, iar altele au fost soluţionate şi medicii sunt buni de plată. Am încasat deja 8.000 de lei dintr-un total calculat de noi care ar ajunge la aproximativ 470.000 de lei. Dacă ţinem cont de sursa de unde a fost eliberată reţeta, este vorba despre 284 de medici de familie, 73 de specialişti şi şase medici din spital, care datorează această sumă“,ne-a declarat Laurenţiu Scupra, consilier în cadrul serviciului control al C.J.A.S. Constanţa.

“Mi se pare pur şi simplu abuziv”

Dar, unii dintre medici au rămas surprinşi când au primit un telefon la cabinet prin care li se aducea la cunoştinţă că au de datorat suma integral şi că o pot eşalona pe trei luni. „N-am primit o soluţionare a contestaţiei sau un ordin de plată. Pur şi simplu am primit un telefon de la C.J.A.S. că datorez banii şi că pot eşalona pe trei luni.

dr Gont Mirela

Mi se pare pur şi simplu abuziv“, ne-a declarat dr. Mirela Gonţ, medic de familie, ( foto ) care datorează 8.000 de lei. Medicul a încercat să obţină un răspuns de la C.J.A.S. Constanţa şi de aceea s-a deplasat personal până acolo. „ Am fost dimineaţă la prima oră la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nu a reuşit să mă lămurească nimeni. Am întrebat de ce nu am primit întâi o soluţionare a contestaţiei. Mă voi duce şi la Bucureşti, la Corp Control din cadrul C.N.A.S. să-mi caut dreptatea“, a completat dr. Mirela Gonţ. Unii dintre medici, în special cei care datorează sume mai mari au încercat să eşaloneze plata pe mai multe luni, dar nu au reuşit. „Unii dintre medici au încercat să eşaloneze sumele pe mai mult de trei luni, dar nu se poate. În ceea ce priveşte rezolvarea contestaţiilor, eu ştiu că la 81 de medici s-a întârziat luarea măsurii pentru rezolvarea contestaţiilor, iar Servicul Juridic a trimis hârtii în acest sens cu confirmare de primire“, a concluzionat consilierul în cadrul serviciului control al C.J.A.S. Constanţa....citeste mai departe

Autor Marieta ŞTEFANSet featured image

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro