Norme Coca 2023 - 2024
Societatea Română de Pneumologie vrea schimbarea legislaţiei privind fumatul pentru o mai bună protecţie a fumătorului pasiv, potrivit preşedintelui acestei instituţii, Florin Mihălţan.

Fumătorii pasivi prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de diferite forme de cancer. Avertismentul vine din partea reprezentanţilor Societăţii Române de Pneumologie, care cer înăsprirea legislaţiei privind fumatul de la noi din ţară.

"Vom încerca să forţăm legislaţia, este singura modalitate de a face ca fumătorul pasiv să fie realmente protejat. Ce presupune aceasta? Înseamnă că trebuie să scoatem din lege acel amendament cu 100 de metri pătraţi iar în curtea şcolii nu trebuie să mai existe magazine de comercializare a ţigărilor ce sunt disimulate în alte tipuri de vânzări", a declarat Florin Mihălţan, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, numai în spaţii special amenajate pentru fumat. Prevederile menţionate mai sus nu se aplică barurilor, discotecilor, restaurantelor şi altor spaţii publice cu destinaţie similară, a căror suprafaţă a întregului spaţiu public închis destinat clienţilor este mai mică de 100 m2, dacă proprietarul sau managerul acestora stabileşte şi afişează avertismentul: În această unitate fumatul este permis.

Prof. dr. Mihălţan a menţionat că la fumătorii pasivi se poate înregistra o creştere a riscului de boală cardiovasculară cu 35% şi o dublare a celui de a face o depresie, notează Agerpres.

"Procentul de cancere, indiferent că sunt pulmonare sau de altă natură, creşte de aproximativ 1,5 ori faţă de un nefumător. În funcţie de numărul de ore de expunere, de încăperea în care se realizează aceasta şi de gradul de ventilaţie se poate produce o instalare mai rapidă sau mai târzie a unei afecţiuni din aceeaşi panoplie de afecţiuni ca şi la fumătorul activ", a atras atenţia Mihălţan.

La rândul său, dr. Daniel Gherasim a precizat că sunt 6,4 de milioane de fumători pasivi în ţara noastră.

Pe de altă parte, medicul primar pneumolog Ioana Munteanu a spus că date din 2011 arată că aproape 27% din români fumează.

"Pentru a scădea numărul fumătorilor se pot aplica mai multe metode. Principala procedură este cea legislativă, care trebuie să impună nişte reguli stricte pentru fumători. Alte metode sunt cea educaţională şi terapia", a afirmat Ioana Munteanu.

Societatea Română de Pneumologie a organizat sâmbătă conferinţa de presă "Fumatul la mâna a doua. Categorii vulnerabile—riscuri şi drepturi" din cadrul simpozionului medical cu acelaşi nume.

Agerpres

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro