Medicii care lucrează în spitalele din judeţul Neamţ refuză încadrarea în categoria funcţionarilor publici, deoarece consideră că meseria lor este una de tip liberală.

Medicii salariaţi ai spitalelor din judeţul Neamţ nu sunt de acord cu decizia luată la începutul acestui luni de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au hotărât că orice medic angajat al unei unităţi sanitare care aparţine Ministerului Sănătăţii are calitatea de funcţionar public şi, în consecinţă, este subiect activ al infracţiunii de luare de mită. Deşi admit că primesc anumite recompense din partea pacienţilor pentru serviciile prestate, medicii susţin că meseria lor este una liberală, la fel cum este cea a avocaţilor.

“Trebuie să recunoaştem că medicii iau anumite atenţii din partea pacienţilor. Și o floare dacă o primeşti, este considerat un bun material, deoarece şi aceea a costat bani. Însă există scris şi în legea care reglementează drepturile pacienţilor că aceştia au dreptul să ofere recompense materiale medicilor care i-au îngrijit. Internat în spital am fost şi eu. Dacă m-am simţit îngrijit într-un mod deosebit, am simţit nevoia să îi mulţumesc, într-un fel, acelui medic. Cu ce nu sunt de acord este condiţionarea actului medical. Dacă un medic cere unui pacient o anumită sumă de bani pentru o operaţie, de exemplu, aşa ceva nu este posibil. Cu asta nu pot să fiu de acord. Dacă ajunge la spital, acel pacient are un necaz. Medicul nu are voie să îi exploateze necazul. Cu viaţa omului nu poţi să te joci”, declară medicul Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Chiar dacă şi ei au salarii fixe, pe gradaţii profesionale şi în funcţie de vechime, medicii, angajaţi fiind ai unei instituţii de stat, nu doresc să le fie limitate opiniile. “Un medic poate fi evaluat din punct de vedere al valorii lui, iar diferenţele se observă foarte uşor. Una e să fie operat de un medic începător, care abia a terminat rezidenţiatul, şi alta e să fii operat de un medic cu peste 20 de ani de experienţă, care îţi oferă o altă securitate. În momentul în care un medic se prezintă la un concurs de ocupare a unui post în spital, el îşi cunoaşte valoarea şi, dacă nu este de acord cu salarizarea, el ar trebui să îşi poată negocia salariul, la fel ca oricare alt specialist dintr-o profesie liberală. Faptul că sunt angajat al unei instituţii de stat nu ar trebui să mă limiteze să îmi exprim dorinţele sau opiniile”, mai spune doctorul Koszeghi.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro