Norme Coca 2023 - 2024

Rezidenții cu salarii sub 7.100 lei vor primi în continuare bursele de rezidențiat în valoare de 670 lei, potrivit unui act normativ pus recent în dezbatere publică. Actul în dezbatere vine după ce, în urmă cu câteva zile, unele voci din spațiul public au sesizat faptul că, odată cu intrarea în vigoare e noii legi a salarizării unitare, bursele de rezidențiat nu se mai pot acorda, prevederea care făcea referire la acestea fiind abrogată expres.

Autor Simona Voiculescu  Sursa  avocatnet.ro

La 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare, o prevedere legală care permitea acordarea de burse medicilor rezidenți și-a încetat efectele, fiind abrogată expres de Legea nr. 153/2017. Practic, asta se traduce prin faptul că, de la 1 iulie, nu mai există temei legal pentru acordarea banilor de bursă.

Atunci când mai multe voci din spațiul public au sesizat acest aspect, ministrul sănătății, Florian Bodog, ne-a asigurat că mai există încă prevederi care permit acordarea acestor bani dar că, în situația în care nu mai există, atunci se va interveni cu o ordonanță pentru a rezolva problema (mai multe detalii, aici).

Proiectul de act pe această temă a fost deja publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății, în mai puțin de trei zile de la declarațiile ministrului. Potrivit Proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, începând cu luna iulie a acestui an, rezidenții cu un salariu mai mic de 7.100 lei vor primi bursa de rezidențiat în valoare de 670 lei.

"Începând cu luna iulie 2017, rezidenţii prevăzuți la art.13 alin.(1) cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 7.100 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei", scrie în proiectul care va intra în vigoare după ce este adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Atenție! Prevederile proiectului de ordonanță NU se aplică la acest moment. Proiectul trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro