Medicii specialişti sau rezidenţi din Cluj-Napoca participă, duminică, la un târg de oferte de muncă la spitale şi clinici din străinătate, unde li se oferă salarii chiar şi de zece ori mai mari decât în România, potrivit organizatorilor, transmite corespondentul Mediafax.
Zeci de firme de recrutare din străinătate oferă, duminică, la Târgul "Cariere în alb" de la Cluj-Napoca, peste 300 de locuri de muncă la spitale şi clinici de stat sau private din străinătate pentru medici specialişti şi rezidenţi sau asistente medicale, salariile fiind chiar şi de zece ori mai mari decât în România.
Ioana Chirilă, reprezentant al unei firme de recrutare pentru statele nordice, Norvegia, Suedia sau Danemarca, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că medicilor li se asigură gratuit şi cursuri intensive pentru învăţarea limbilor respective.
"Ofertele sunt pentru Norvegia, Suedia şi Danemarca, iar medicii specialişti sau rezidenţi indiferent de specializare care vor fi selectaţi beneficiază de un curs intensiv de limbă de patru luni, gratuit, asigurat de angajator, pentru ei şi membrii familiei. De asemenea, pe această perioadă primesc şi 700 de euro pe lună pentru întreţinere, şi li se asigură şi transportul. Nivelul de salarii este cuprins între 3.500 şi 4.500 de euro net pe lună, în funcţie de experienţă, la care se adaugă şi plata pentru gărzi. Sunt destul de multe cereri pentru cele trei ţări", a spus Chirilă.
La "Cariere în alb" au căutat oferte de locuri de muncă medici specialişti, dar şi rezidenţi din Cluj-Napoca, atraşi în primul rând de salariile oferite.
Maria, rezident în anul I la Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca, a optat pentru un post la o clinică din Belgia, pentru că este vorbitoare de limba franceză.
"Eu primesc în România un salariu lunar de 900 de lei, la care se adaugă acum bursa de 670 de lei, plus bonuri de masă, deci un total de circa 1.700 de lei, adică vreo 400 de euro. În Belgia aş putea primi 2.500 de euro, iar după ce capăt experienţă, pot ajunge la un salariu de peste 4.000 de euro. Salarizarea este importantă pentru medicii români care se gândesc să lucreze în străinătate", a spus rezidenta.
Un medic stomatolog din Tunisia, care a absolvit anul trecut UMF Cluj-Napoca, Nabil Bousetta, a declarat la rândul său că este interesat de un post în străinătate, în Franţa sau Marea Britanie, de preferinţă.
"Caut un post de medic stomatolog în străinătate, nu mă tentează nici în România, nici acasă, în Tunisia, pentru că nu sunt oportunităţi ca în străinătate, în special din punct de vedere financiar", a spus medicul.
Bogdan Covaliu, reprezentant al organizatorilor, a declarat că aşteaptă ca târgul să fie vizitat de circa 500 de medici clujeni.
"Sunt peste 300 de locuri de muncă oferite la spitale şi clinici de stat sau private din străinătate, în Franţa, Germania sau ţările nordice. Nivelul de salarizare este de circa zece ori mai mare ca în România, şi porneşte de la 1.700 de euro pentru asistenţi medicali, şi ajunge până la 2.500 de euro pentru un medic rezident sau 12.000 de euro pentru un medic specialist cu mare experienţă", a spus Covaliu.
La târg este deschis şi un stand al Organizaţiei "Medici fără frontiere" care caută medici voluntari pentru zone de conflict sau care sunt afectate de calamităţi.