Medicii români se pot specializa în procedurile de fertilizare in vitro cu ajutor unei platforme de e-learning, care a fost lansată sâmbătă şi este asigurată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Universitatea din Atena şi asociaţiile română şi greacă de reproducere umană.
Lansarea primei platforme din România de profesionalizare (e-learning) prin intermediul internetului pentru medicii ginecologi şi de specialitate pe segmentul fertilizării in vitro a fost anunţată în cadrul unui congres pe tema reproducerii umane, la care au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi omologul său grec, Makis Voridis.
Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că medicii români au acum la dispoziţie platforma de e-learning, asigurată de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti şi de Universitatea din Atena, precum şi de asociaţiile de reproducere umană din România şi Grecia, precum şi de Clinica Genesis din Atena. Bănicioiu a apreciat că această colaborare între ministerele Sănătăţii din România şi Grecia va fi benefică pacienţilor români.
Reprezentanţii asociaţiilor română şi greacă pentru reproducere umană au spus că modulul de perfecţionare va dura nouă luni, dintre care şase luni va fi partea teoretică, iar alte trei luni vor reprezenta partea practică. Teoria va fi asigurată prin platforma digitală, care va conţine cursuri şi teste săptămânale, pe care participanţii vor trebui să le treacă. Participanţii vor merge apoi în echipe, pe durata a trei luni, la clinica Genesis din Atena, câte zece zile, pentru perfecţionarea practică.
Medicii se vor putea perfecţiona în mai multe domenii, între care operaţii, laparoscopie, ginecologie şi fertilizare in vitro. Iniţiatorii platformei au arată că suportul material nu este asigurat de stat, astfel că preţul modului de nouă luni este de aproximativ 1.800 de euro pentru fiecare participant. Medicii care vor dori să urmeze modulul de perfecţionare prin intermediul platformei de e-learning pot plăti această sumă şi în trei rate, iar înscrierile încep în luna octombrie.
Bănicioiu: „A fost rău că s-a întrerupt” programul de fertilizare in vitro Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat sâmbătă că programul de fertilizare in vitro va fi reluat, probabil din 2015, precizând că „a fost rău că s-a întrerupt” după 2011, pentru că este un program bun, dar trebuie stabilite mai atent criteriile de selecţie a clinicilor şi cuplurilor. "Undeva după 2011, după foarte multe timp şi aşteptări, a fost lansat un astfel de program, pe care predecesorul meu nu a mai simţit să îl continue, dar pe care sper ca din anul 2015 să îl cuprindem în buget şi va putea fi redeschis", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, la lansarea primului program de e-learning pe teme de infertilitate.
Ministrul Sănătăţii a precizat că, în anul 2011, programul de fertilizare în vitro a avut o rată foarte mică de reuşită, respectiv după 1.129 de proceduri de fertilizare s-au născut doar 197 de copii. "Este bine că îl vom redeschide, dar trebuie să fim atenţi, pentru ca banii pe care îi alocăm, o sumă considerabilă, să aibă efectele scontate şi să ajungă la acele persoane care au nevoie de el şi care merită.
Cifrele din 2011 trebuie îmbunătăţite, şi asta se poate face doar printr-un management foarte bun", a spus Bănicioiu. Ministrul Sănătăţii a precizat că trebuie stabilite mult mai atent criteriile de selectare a clinicilor şi a cuplurilor. El a precizat că statul va finanţa dosarele care vor fi depuse de către cupluri, iar aceste dosare vor fi aprobate doar după o verificare temeinică de către Comisia de Specialitate, pentru că Ministerul Sănătăţii nu are cum să se substituie acesteia.
Bănicioiu a mai arătat că această Comisie are datoria să fie atentă la modalitatea de selecţie a dosarelor care vor intra în programul de fertilizare, precizând că Ministerul Sănătăţii va avea doar sarcina de a asigura finanţarea. Ministerul Sănătăţii a lansat în 2011, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar.
Bugetul programului a fost de patru milioane de lei, Ministerul Sănătăţii susţinând financiar o singură procedură de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi 1.230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.