Norme Coca 2023 - 2024

Medicul Gelu Popescu, deși este pensionar la cei 65 de ani ai săi, lucrează într-un spital din Franța, unde spune că raportul de gardă se ține în limba română, iar anii trecuți a lucrat și în Martinica, unde a întâlnit mulți medici români.

"Am fost de două ori pensionar și acum aștept a treia pensionare. Am fost medic militar, am ieșit la pensie, m-am angajat civil, am ieșit la pensie, iar acum acum lucrez în Franța. Acolo se spune așa: dacă îți trebuie restaurant, cauți unul armenesc, dacă îți trebuie doctor, caută unul român și dacă ai treabă cu instalațiile sanitare, cauți un polonez. În orașul Val-d'Oise, capitala unui departament, există, de exemplu, mulți medici români. La secția de oftalmologie, unde a venit în urmă cu vreo 19 ani dr. Mărgescu, a adus încă doi oftalmologi, care au adus câte alți doi, și au venit niște asistente, infirmiere, iar raportul de gardă se ține în limba română", a menționat Popescu.

În urmă cu câțiva ani, el a dat peste o adevărată comunitate de medici români în zona Caraibe, unde spune că străinii cântau cântece românești și găteau mâncăruri specifice României.

"Am emigrat la 59 de ani, în 2008, iar în 2009, la 60 de ani, eram urgentist în Martinica. Când m-am dus acolo mi-am făcut formele de angajare la spitalul cel mai mare pe care l-am găsit, în capitala Fort de France. Acolo am găsit 17 medici români, numai în Fort de France. Nu departe era un mare spital de psihiatrie, și acolo erau 5 medici români. Medicii români erau organizați într-o asociație, iar absența de la ședințe era plătită. Mergeau în fiecare săptămână pe mare cu o ambarcațiune, într-o zonă în care există foarte mulți corali, mergeau întotdeauna cu același căpitan de vas care stătea la cârmă și cânta la chitară 'M-a făcut mama oltean'. Iar bucătarul, un negru, prepara mămăliguță și sărmăluțe", povestește medicul clujean.

El a mai spus că în Franța sunt foarte multe posturi libere de medici și că "nu contează vârsta" la angajare.

Medicul Gelu Popescu a participat, sâmbătă, alături de alți circa 40 de foși colegi ai săi, la aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Universității de medicină și Farmacie Cluj, în 1974.

Un alt medic participant la aniversare, Liviu Gârbea, a declarat, pentru AGERPRES, că promoția din 1974 a fost una specială.

"Am fost a 50-a promoție de când se deschisese Universitatea românească de medicină din Cluj. Am fost o promoție jubiliară în 1974. E o serie deosebit de valoroasă care a făcut cinste profesiei nu numai în România, ci și în multe alte țări. Am fost peste 150 în promoție, iar azi sunt prezenți 40; mulți au plecat spre eternitate", a spus Gârbea.

De asemenea, a fost prezent și unul dintre profesorii de atunci, un renumit chirurg, Gicu Ionescu, acum în vârstă de 85 de ani.

El a declarat, pentru AGERPRES, că școala românească de medicină este apreciată peste tot în lume.

"Am fost invitat și am răspuns cu mare plăcere invitației absolvenților de acum patru decade. A fost un moment festiv și am constatat că sămânța noastră a căzut pe un teren fertil, fiindcă majoritatea dintre ei s-au realizat, unii sunt chiar corifei ai unor mari specialități din țară și străinătate. Așa că, avem un sindrom de mulțumire pentru ceea ce am realizat. Ei au spus că realizările lor sunt un fel de omagiu pe care îl aduc cadrelor didactice și acesta este un lucru care ne satisface foarte mult, că ne-am îndeplinit misiunea de dascăli", a menționat Gicu Ionescu.

Printre altele, acesta a fost șeful Clinicii de Chirurgie din Cluj și rector al Universității de Medicină și Farmacie.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro