Cel putin asa reiese dintr-un studiu american dat recent publicitatii. Un alt studiu, realizat de australieni, arata ca cel mai mare risc de a intra in depresie o au avocatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca depresia este in prezent principala cauza de dizabilitate (incapacitate de munca) la nivel mondial.

 

medic-stresss1Trei din zece angajati sufera de depresie, anxietate sau frica de a vorbi in public si ajung sa dezvolte tulburari psihice. Lipsa psihologului in companii si mai ales in spitale este, in acest context, tot mai evidenta. Din pacate, romanii sunt inca tributari mentalitatii potrivit careia vizita la psiholog se asociaza cu o boala psihica.

Un studiu efectuat de health.com (http://www.health.com/health/)  - SUA a evidentiat principalele categorii profesionale expuse riscului de depresie:

1. Specialistii din domeniul sanatatii (medici, asistente, terapeuti), care lucreaza adeseori foarte mult, pot avea un program de lucru imprevizibil si sunt in permanenta expusi unor situatii-limita in care, nu de putine ori, viata pacientilor este in mainile lor.

2. Artistii, scriitorii si oamenii din industria divertismentului, a caror profesie se asociaza de multe ori cu ore de lucru imprevizibile, venituri inconstante si izolare.

3. Profesorii, prin prisma specificului activitatii lor, ei avand rolul sa raspunda exigentelor copiilor, parintilor si celor ale managementului scolii, fiecare dintre acestia avand asteptari si criterii diferite de eficienta.

4. Agentii de intermedieri financiare, consultantii financiari si contabilii, care au un grad foarte redus de control asupra pietei pe care activeaza si de predictibilitate asupra rezultatelor muncii lor, cuplate cu o responsabilitate foarte mare pentru utilizarea adecvata a resurselor financiare ale unor intregi companii sau a finantelor personale ale clientilor persoane fizice.

5. Agentii de vanzari, din cauza deplasarilor numeroase care ii izoleaza de familie si prieteni, a numarului de ore lucrate, a presiunii constante pentru obtinerea rezultatelor asteptate, precum si a imprevizibilitatii veniturilor.

 

 doctor-stress2Un alt studiu, efectuat de organizatia Beyond Blu din Australia (http://www.beyondblue.org.au), arata ca avocatii sunt cei mai expusi riscului de a suferi de depresie – de 2,5 ori mai mult decat populatia generala. Mai mult, studiul atrage atentia asupra faptului ca persoanele care profeseaza in domeniul juridic sunt rareori dispuse sa isi recunoasca problemele si sa apeleze la ajutor specializat. Urmatoarele categorii profesionale afectate de depresie sunt, conform studiului citat, analistii din asigurari, contabilii, IT-istii, arhitectii si inginerii. In general, cei care au profesii din categoria „gulere albe” sunt mai afectati de depresie decat populatia generala, care include si somerii sau persoanele fara adapost.

Depresia este in prezent principala cauza de dizabilitate (incapacitate de munca) la nivel mondial, conform ultimelor date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2014. Depresia ne costa pe noi, romanii, aproximativ 1% din PIB, in primul rand prin costurile indirecte legate de scaderea productivitatii, cresterea numarului de zile de concediu (medical sau fara plata), a absenteismului precum si a ceea ce literatura de specialitate numeste «presenteeism» – situatia in care persoana aflata in suferinta se prezinta la locul de munca, dar este total neproductiva”, sustine, intr-un comunicat de presa, Andreea Enache -Tonoiu, Director General al Centrului Medical Bellanima.

Articolul original, integral, poate fi citit pe OrdineaZilei.ro

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro