De mai bine de cinci ore de dezbateri şi de alte patru ore de deliberări au avut nevoie magistraţii Curţii de Apel din Oradea ca să-i trimită în arest la domiciliu pe medicii şi farmaciştii acuzaţi de falsificarea a peste 14 mii de reţete. Aceştia au cerut să fie eliberaţi, după ce Tribunalul Bihor a emis pe numele lor mandate de arestare pentru 30 de zile. Procurorii DIICOT Oradea susţin că două dintre doctoriţe şi-au recunoscut o parte din vină, iar una a plătit 7 mii de euro. Prejudiciul în acest caz se ridică la peste 3 milioane de lei.

 
 

La ieşirea din sala de judecată, doar medicul Larisa Dumbravă a susţinut că arestarea ei este un abuz. Atât ea, cât şi ceilalţi 12 medici şi farmacişti acuzaţi de înşelăciune şi evaziune fiscală au cerut Curţii de Apel Oradea să-i elibereze şi să-i plaseze sub control judiciar ori să-i trimită în arest la domiciliu.

"Nici parchetul şi nici Tribunalul Bihor nu a furnizat acele date şi indicii din care să rezulte săvârşirea unei infracţiuni de către cei doi clienţi pe care-i reprezint", spune avocatul Bogdan Meşter. "Referatul cu propunere de arestare preventivă nu a fost motivat, deoarece inculpaţii au fost trataţi în bloc, în ciuda faptului că li s-a reţinut mai multe infracţini."

Potrivit procurorilor, medicul Ilona Darvas şi-a recunoscut o parte din vină şi a achitat şapte mii de euro din prejudiciul constatat de anchetatori. Un alt medic arestat, Elvira Nemeth, mamă a doi gemeni de 7 luni, consideră că prin reţinerea ei se încalcă drepturile copilului. 

"Situaţia este de-a dreptul dramatică, nu doar pentru dumneaei ca şi mamă, dar pentru cei doi copilaşi. Sunt nişte nou-născuţi, care sunt afectaţi de lipsa mamei. Nu mai pot să fie alăptaţi, îngrijiţi aşa cum trebuie", spune Răzvan Doseanu, avocatul Elvirei Nemeth.

Familia doctoriţei a sesizat comisia pentru drepturile omului din Parlamentul României.

În referatul DIICOT se arată că medicii, împreună cu administratorul unei farmacii din Oradea, ar fi realizat în anii 2012-2013 mai multe achiziţii fictive de medicamente. Ulterior, pe baza unor reţete falsificate, au decontat peste 3 milioane de lei de la CAS.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro