Medicii si magistratii la discutii despre malpraxis. La implinirea a 135 de ani de la infiintarea  Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T.  Popa" din Iasi, astazi la Institutul Regional de  Oncologie a avut loc Conferinta "Malpraxis  Medical". Presedintele Colegiul Medicilor a mentionat ca  va trmite la Parlamentul proiectul de lege cu  privire la reglementarea legii malpraxisului.

In 10 ani de zile la Colegiul Medicilor nu  exista o evidenta a cazurilor de malpraxis,  deoarece, conform legii, magistratii sunt cei care  trebuie sa raporteze acestea.

“Nu avem o evidenta a malpraxisului  pentru ca malpraxisul inseamna raspundere  civila sau penala a medicului si nu este de  competenta Colegiului Medicilor, in acelasi timp  cei care trebuie sa aplice legea nu o aplica pentru  ca in legea 95 se spune ca Colegiul Medicilor va fi  instiintat de catre instantele judecatoresti  despre pedepsele care le-au primit acei medici in  exercitarea profesiei. In 10 ani de zile nu am  primit nici o informare” a declarat  Vasile Astarastoae, presedintele  Colegiul Medicilor.

Un proiect de modificare a Legii malpraxisului va fi  trimis la Parlament in perioada urmatoare.

 

CORONAROGRAFIE

“S-ar putea ca intr-o sedinta viitoare a  Parlamentului o lege a malpraxisului pentru ca in  acest moment nici medicul nici pacientul nu  este protejat de lege” a declarat Vasile Astarastoae, presedintele  Colegiul Medicilor.

Conform legii, daca faptele sunt grave,  medicii ar trebui sa plateasca penal.

“Din punct de vedere juridic,  malpraxisul nu este specific doar domeniului  medical, malpraxisul il intalnim in toate  domeniile de activitate pentru care semnificatia  larga de indeplinire defectuoasa a  atributiunilor de serviciu in cazul medical a actului  medical de catre furnizorul de servicii  medicale” a declarat  Tudorel Toader judecator la Curtea  Constitutionala.

Una dintre modificarile aduse Legii malpraxisului  se refera la aceea ca, pe viitor, pacientii sa se  adreseze direct societatilor de asigurare  in cazurile de culpa medicala. In acest fel, medicii nu vor mai fi tarati prin  tribunale.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro