Pentru asta, spun ei, este nevoie de un document mult simplificat.
La începutul acestei săptămâni, medicii de familie care sunt şi reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au mers la consultări pe tema Normelor contractului-cadru pentru anul 2017. În urma întâlnirii, medicii susţin că este necesară crearea unui model de contract-cadru mult mai simplificat, negociat şi agreat de toate părţile. „Considerăm necesar un contract-cadru mult mai simplificat, funcţional, şi care să permită strategii de dezvoltare pe termen lung a cabinetelor şi oferirea unor servicii diversificate şi de calitate populaţiei. Dacă acest contract-cadru va fi negociat, agreat şi acceptat de toate părţile, el poate fi valabil patru ani“, au precizat reprezentanţii SNMF şi FNPMF.
Autor MĂDĂLINA OLARIU Sursa ziaruldeiasi.ro
Astfel, printre propuneri se numără luarea în evidenţă a bolnavului TBC, urmărirea şi aplicarea tratamentului strict supravegheat, până la scoaterea din evidenţă. Argumentele acestora sunt faptul că incidenţa bolii este una mare în România, inclusiv a Tuberculozei Multidrogrezistente, iar adresarea directă la medicul de familie ar duce la un istoric de aplicabilitate cu succes, cu impact pe incidenţă şi morbiditate, fiind de asemenea şi o cerinţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Alte propuneri au fost cele legate de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, dar şi de sancţiuni sau imputări generate de aceasta.
„Sancţiunile nu pot fi duble, recuperare plus amendă, şi nu pot fi date dacă nu există prejudiciu pentru Casa de Asigurări de Sănătate, iar «greşeala» a fost făcută pentru a respecta dreptul pacientului la servicii şi tratament. Unele sancţiuni şi imputări sunt absolut exagerate, disproporţionate uneori, sancţiunile ca regulă generală trebuie să pornească de la avertisment. Nu pot exista sancţiuni legate de funcţionarea PIAS“, au concluzionat medicii de familie. Aceştia au solicitat o întâlnire distinctă pentru modificări sau alte discuţii.