Atât medicii specialişti, cât şi medicii de familie, îşi doresc să formeze o echipă care să vină în sprijinul pacientului. Cu toate acestea, ei nu fac prea mari eforturi în acest sens.
Medicii de familie şi medicii specialişti ar trebui să fie într-o strânsă colaborare, pentru a fi mereu la curent cu starea pacienţilor, astfel încât să le poată oferi, în orice moment, cea mai bună îngrijire medicală. Cu toate acestea, sunt medici de familie care dau trimitere pacienţilor către un anume specialist, după care nu îi mai interesează ce a mai făcut persoana respectivă, dar sunt şi medici specialişti care desconsideră medicii de familie şi trimit pacienţii către ei cu indicaţii clare despre ce ar trebui să facă, chiar dacă un anumit lucru este şi de competenţa lor.
Doctorul Ioan Chereji, şeful secţiei de Pediatrie, consideră că o comunicare mai bună între medici ar fi în beneficiul pacienţilor. El susţine că sunt foarte puţine cazuri în care medicii de familie se interesează de soarta pacienţilor lor, atunci când aceştia sunt internaţi în secţia de Pediatrie. “Nu mă refer doar la secţia noastră sau la spitalul din Roman. Este o situaţie des întâlnită, la nivel de ţară. De exemplu, avem medici de familie din zona Roman care nici nu ştiu cum arată secţia de Pediatrie, deşi copiii înscrişi pe listele lor sunt internaţi, deseori, la noi. Ei nu cunosc condiţiile de la noi şi nici ce putem face. Mi-ar face plăcere să se strângă puţin mai mult relaţiile dintre noi, cei şase medici ai secţiei de Pediatrie şi medicii de familie”, a declarat medicul Ioan Chereji.
Medicii de familie recunosc că există o problemă de colaborare, dar o pun şi pe seama unei anumite doze de lipsă de respect a medicilor specialişti faţă de activitatea medicilor de familie. “În mod normal, ar trebui să fim o echipă. Aşa ar fi legal, normal, moral şi civilizat. În realitate, însă, lucrurile sunt ceva mai diferite. Nu în toate cazurile, bineînţeles. Disfuncţionalităţi sunt în ambele sensuri, iar vina este împărţită. Fiecare medic se crede mai important decât celălalt, iar aici intervin problemele. Eu, personal, colaborez foarte bine cu medicii din spital, dar sunt conştientă că nu toţi colegii mei fac la fel. Și medicii de familie ar trebui să colaboreze mai mult, dar şi medicii specialişti ar trebui să le respecte activitatea – să trimită scrisori medicale, să scrie bilete de trimitere corecte, să nu pună bolnavul pe drum degeaba. Sunt şi medici de familie care se spală uşor pe mâini de pacienţi şi de responsabilitatea de a le urmări starea de sănătate, aşa cum sunt şi bolnavi care vin la uşa noastră şi ne spun că au fost trimişi de un medic specialist la noi să le dăm o anumită trimitere, deşi acest lucru l-am putea şi noi decide. Ideal ar fi să formăm o echipă, dar mai este foarte multe de lucrat în sensul acesta”, a precizat medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.