Denuntul a fost facut de reprezentantii unei importante organizatii • Medicilor de familie li se aduc acuzatii extrem de grave • Se anunta evenimente fierbinti in acest segment al medicinii • Scandalul este abia la inceput

Acum trebuie sa dea socoteala pentru sumele de bani uriase pe care le-au incasat ani la rand. Buboiul s-a spart in momentul in care s-a aflat ca acestimedici depun un efort minim si in schimb obtin sume fabuloase in comparatie cu veniturile din sistemul sanitar. Scandalul este abia la inceput si va avea urmari grave asupra acestor medici de familie. Federatia Sanitas a respins proiectul contractului-cadru de furnizare a serviciilor medicale de sanatate pentru anul in curs, dupa ce 80 la suta din buget urma sa fie alocat medicilor de familie. 

Revoltati ca majoritatea medicilor de familie incaseaza lunar sume importante de bani de la Casa de Asigurari de Sanatate si nu isi justifica activitatea, liderii angajatilor din sanatate au luat atitudine impotriva lor. Acestia au precizat ca este imposibil ca spitalele sa imparta cei 20 la suta din buget in conditiile in care in zilele de sambata si duminica, zilele libere de peste an, preiau si pacientii acestora, pentru ca medicii de familie sunt liberi si pun lacatul pe usa. 

"Este de neconceput sa acceptam ca medicina primara sa primeasca 80% din buget. Pentru cei care nu muncesc se aloca mai multi bani. Cum sa dai un procent asa de mare cand spitalele sunt supraaglomerate la sfarsit de saptamana pentru ca medicii de familie sunt liberi. Mai intai sa-si faca serviciile medicale si apoi sa aiba pretentii. Cum pot ei sa aiba cate 4-5 cabinete? Stau degeaba, completeaza niste hartii si primesc bani multi. Nu suntem de acord cu o astfel de politica adoptata de guvernanti in defavoarea celorlalte unitati sanitare. Miercuri si joi, 18 si 19 martie, vom avea, din nou, intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si nu vom fi de acord pana cand nu se rezolva problema. Suntem decisi sa recurgem la proteste de amploare", a declarat Viorel Tanase, presedintele Sanitas Iasi. 

"Nu dorim sa mai negociem pentru lingai"

Liderii Sindicatului Sanitas au decis, la nivel de federatie, sa reprezinte doar interesele membrilor si nu ale tuturor angajatilor din sistemul medical, asistenta sociala, asa cum s-a intamplat pana acum. "Nu mai negociem decat pentru membrii din sindicat. Nu dorim sa mai negociem pentru lingai. Acesta este punctul de vedere al federatiei. Sa se duca la Guvern sa ceara pentru ei si sa nu mai astepte sa mearga sindicatul pentru toti. Nu am facut afaceri, nu am vile. Nu am nimic de ascuns", a spus presedintele Sanitas Iasi. 

Se pune accent pe consultatii 

Un proiect de hotarâre de Guvern prevede ca 80 la suta din remuneratia medicilor de familie va fi acordata din fondul Casei Nationale de Sanatate în functie de numarul de consultatii. Se doreste sa se puna accent pe consultatii si mai putin pe numarul de pacienti pe care ii au pe lista. Guvernul a propus ca doar 20 la suta din veniturilor medicilor de familie sa fie platite in functie de numarul pacientilor inscrisi, iar restul de 80 la suta sa fie alocati pentru serviciile acordate pacientilor, in prezent fiind alocate in mod egal pentru cele doua criterii. Se presupune ca astfel va creste gradul de cointeresare a medicului de familie in acordarea de servicii medicale asiguratilor, iar doctorii ar putea incheiacontracte cu Casa de Asigurari de Sanatate indiferent de numarul pacientilor inscrisi pe listele lor. De asemenea, Guvernul vrea sa stimuleze cresterea satisfactiei pacientului prin supravegherea gravidei si copilului prin controale periodice, consultatii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor. 

Sursa  astept comentarii

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro