Comunicarea medic-pacient este una deficitara, rezulta dintr-un studiu facut in luna octombrie de catre compania de cercetare de piata Cult Research.Pe de alta parte, medicii nu se simt responsabili, ei acuza sistemul si legislatia.   Medicii de familie Peste 35% dintre cei intrebati au spus ca doctorul nu aloca suficient timp discutiei cu pacientul, arata un studiu realizat de Cult Research, in luna octombrie, cu privire la felul in care medicii de familie acorda servicii medicale propriilor pacienti.

Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei, Sandra Alexiu spune despre acest subiect: Este o privire generala. Pe de o parte, s-ar putea sa fie legat de capacitatea de comunicare, care e dobandita si trebuie intens invatata, repetat castigata. Pe de alta parte, nu ma intrebati ce trebuie sa fac eu in 15 minute in care imi da voie Casa de Asigurari sa consult un pacient. Daca am depasit, trebuie sa il chem pe urmatorul, pentru ca suntem la pontaj. Trebuie sa ai parghiile, sa iti exerciti acest liberalism al profesiei. Ori, cu tot felul de restrictii, inclusiv in timp si in posibilitatile pe care le ai sa faci medicina in Romania, da, este o problema atunci cand esti blocat la un numar fix de consultatii pe zi.

Dar nu stiu cum se intampla, ca nu reusim niciodata sa ne imbolnavim doar in numar de 20 de persoane pe zi, a precizat medicul Alexiu.   Aproximativ 60% dintre parinti si-ar indruma copiii sa urmeze fie Facultatea de Medicina, fie pe cea de Farmacie, conform aceluiasi studiu. Documentul spune ca in perceptia opiniei publice, cele mai respectate profesii sunt cea de medic – 38%, de cadru didactic – 8%, urmata de profesiile de avocat si judecator – 6%. Studiul a fost realizat la nivel urban, national, pe 800 de respondenti, pentru publicul adult, cu o marja de eroare de 3,5%.

O alta problema a medicilor de familie din Romania este data de categoria pensionarilor, categorie preponderenta la consultatii si eliberare de retete compensate si gratuite. Medicii de familie avertizeaza ca din ianuarie nu vor mai acorda medicamente compensate cu 90% pentru pacientii cu pensii sub 700 de lei, decat daca vor prezenta si o adeverinta de la Fisc, prin care sa se ateste ca nu au alte venituri. In urma unor controale s-a descoperit ca exista pensionari care au si alte venituri in afara pensiei, asadar depasesc plafonul de 700 de lei, iar medicii sunt cei carora li s-a cerut sa returneze banii pentru medicamentele compensate cu 90%.

Pana la elaborarea unor norme clare de stabilire a veniturilor pensionarilor, medicii de familie au decis sa acorde doar medicamente compensate cu 50%, prevedere care se aplica tuturor pensionarilor.   Conform legislatiei actuale, medicii de familie pot prescrie medicamente compensate 90% pentru salariatii cu venituri sub 700 de lei, pe baza talonului de pensii si a unei declaratii pe propria raspundere a pensionarului ca nu are alte venituri.

De ce au aparut atunci situatii in care nu a fost respectata legea? Explicatia vine de la Marina Parcalabu din Consiliul Director al Societatii Nationale de Medicina a Familiei: Aveau si alte venituri, dobanzi la depozitele pe care le au ei in banci. Medicii nu au de unde sa cunoasca veniturile pacientului, ei trebuie sa aiba doar o declaratie pe proprie raspundere a acestor venituri.

Daca sistemul informatic unic integrat ar functiona la valentele la care ar trebui sa functioneze, aceste informatii ar veni catre medic. Noi nu suntem organ fiscal, nu putem evalua, nu este treaba noastra sa stim ce venituri are pacientul care vine la noi pentru problemele lui de sanatate.

Marina Parcalabu este de parere ca banii ar trebui returnati de pensionarii care au luat medicamente compensate cu 90% si nu de medici, doar in virtutea faptului ca ei sunt cei care au contract cu CNAS.   O solutie ar fi modificarea legii prin care li se ia in calcul veniturile pensionarilor pe anul fiscal anterior, a anuntat presedintele CNAS, Cristian Busoi, precizand ca a fost deja inaintata Ministerului Sanatatii o propunere in acest sens: Daca medicul de familie, atunci cand a eliberat reteta, are declaratie pe proprie raspundere si talon de pensie, asa cum cere legea si normele, atunci nu este nicio problema, poate sta linistit. Dar in cele mai multe cazuri nu exista aceste declaratii pe propria raspundere si atunci nu avem alta solutie si pe asta am contestat-o si nu am avut castig de cauza decat sa respectam decizia Curtii de Conturi. (…)

Toate recuperarile de sume imputate medicilor de familie se bazeaza pe decizia Curtii de Conturi, care ne obliga sa facem aceste actiuni. In caz contrar vor fi pasibili de pedepse, inclusiv penale”, a mai declarat presedintele CNAS, mentionand ca medicii de familie vor comite un abuz daca vor elibera retete compensate cu 90 la suta din lista B pentru pacientii cu venituri între 0 si 700 de lei numai in schimbul unei adeverinte fiscale sau, si mai grav, nu vor mai elibera decat medicamente cu compensare 50 la suta.  

Pana cand se va stabili o modalitate clara pentru a se vedea care sunt veniturile pensionarilor in intregime, dincolo de pensie, medicii de familie au anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca au decis sa nu mai acorde, de la 15 ianuarie, medicamente compensate cu 90% pentru cei cu pensii sub 700 de lei, ci doar medicamente compensate cu 50%, prevedere care se aplica tuturor pensionarilor. Analizele recente in domeniu arata insa ca aceasta situatie genereaza o alta problema, care pe termen lung poate fi si mai grava, prin faptul ca va genera o scadere accentuare a grdaului de imbolnavire a populatiei, care oricum este extrem de deficitara in comparatie cu cea din alte tari europene.

Circa 30 la suta dintre asiguratii trecuti de varsta de 60 de ani renunta la consultatii si retete compensate ori gratuite, chiar daca sufera de anumite afectiuni cronice. Oamenii prefera sa se trateze pe baza unui model invecinat, o persoana care are aproximativ aceeasi varsta si boala, fara a mai fi trecut in evidentele medicului de familie. Daca nici de acest aspect nu au parte, pensionarii asigurati merg pe ideea propriei medicatii. Cumpara din farmacii acele medicamente de acoperire medie a bolii si se trateaza cand e nevoie.

Pe de alta parte, dr. Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzau, si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate calculeaza necesarul de medici de familie pentru judetul Buzau. Medicul a declarat intr-o conferinta de presa ca aceste calcule sunt facute pe baza unor date statistice mai vechi, conform carora populatia judetului ar fi mai numeroasa si, in consecinta, ar fi nevoie de un numar mai mare de medici de familie. „Desi exista un recensamant care a fost finalizat in august, CJAS nu recunoaste veridicitatea acestuia si continua sa calculeze necesarul de medici dupa o lista de populatie valabila la 1 ianuarie 2013. Populatia judetului a scazut foarte mult, necesarul de medici nu mai este identic cu cel valabil la intrarea in perioada de contractare”, a declarat dr. Angela Mazdrag, mentionand, de asemenea, ca in judet, comisia paritara de la nivelul CJAS nu a functionat niciodata, asa ca necesarul de medici a fost analizat doar o singura data, atunci cand a fost incheiat contractul. Potrivit estimarilor sefei Patronatului Medicilor de Familie buzoieni, s-ar fi ajuns astfel in situatia ca in listele CJAS sa existe populatie care nu se regaseste faptic, in teritoriu, motiv pentru care spune ca a solicitat, din calitatea de presedinte a respectivei comisii paritare, o recalculare a necesarului de medici.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro