Norme Coca 2023 - 2024

Tinerii care se pregătesc să devină medici ar putea să facă pentru prima dată practică abia când vor intra într-un spital. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Iaşi, studenţii învaţă anatomia din teorie sau, cel mult, după mulaje, ca în liceu. Instalaţia de păstrare a cadavrelor de la Institutul de Anatomie s-a stricat în urmă cu doi ani, iar de atunci nu s-au găsit bani pentru reparaţii.

 La orele de practică la anatomie pentru studenţii din anul întâi, profesorii folosesc organe ținute în formol pentru că instalaţia de păstrare a cadavrelor, veche de 15 ani, s-a stricat.

Această instalaţie de conservare a cadavrelor nu mai funcţionează de câţiva ani. Costurile pentru reparaţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei sunt foarte mari”, spune Alin Nedelcu, asistent universitar.

Aşa că studenţii care vor să înveţe medicină mai mult îşi imaginează cum arată meseria lor în practică.

„Materia se uită foarte repede. Înveţi teoretic şi nu faci şi practic. E clar că a doua zi deja ai uitat”, afirmă unul dintre ei, Ştefan Popovici.

„Pe atlas se vede frumos vena albastră, artera roşie, dar în corp nu este deloc aşa”, spune și studenta Anamaria Aursulesei.

Ca să înţeleagă mai bine, studenţii sunt aduşi în Muzeul de Anatomie, unde sunt zeci de organe conservate.

„Încercăm să suplinim această lipsă folosind diferite mijloace, cum ar fi piesele anatomice pe care le avem. De asemenea, utilizăm aparatură tehnică, respectiv diferite atlase anatomice pe care le proiectăm”, explică Alin Nedelcu.

Conducerea Institutului de Anatomie susţine că în ultimii doi ani au făcut numeroase demersuri, dar au primit numai promisiuni.

„Şi sunt convins că într-un timp rezonabil, într-un viitor cât mai apropiat se va rezolva şi această problemă care ar fi spre beneficiul studenţilor şi ar creşte calitatea actului didactic”, afirmă conf. univ. dr. Dumitru Păduraru, şeful Catedrei de Anatomie de la UMF Iaşi.

O instalaţie nouă costă 60.000 de euro.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro