In ceaiul verde, negru, alb şi oolong asiatic se găsesc mici cantităţi de aluminiu, arsenic şi de plumb, arată un studiu canadian. Un om sănătos nu ar trebui să se îngrijoreze, însă există câteva categorii de persoane care ar putea avea de suferit dacă beau astfel de ceaiuri.

Şapte din zece ceaiuri de provenienţă asiatică au în compoziţie niveluri de plumb care, în mod normal, nu pun probleme de sănătate, dar pentru femeile însărcinate sau care alăptează pot fi riscante, a dovedit o cercetare a oamenilor de ştiinţă canadieni de la Universitatea Alberta.

Dacă sunt infuzate în apă fierbinte între trei şi patru minute, 73% din ceaiuri au concentraţii de plumb superioare celor maxime admise pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Dacă sunt infuzate 15 minute, atunci riscul de a fi improprii pentru consum de către viitoarele mame este cu 83% mai mare, potrivit specialiştilor canadieni.

Riscurile cresc direct proporţional cu numărul ceştilor de ceai consumate. Astfel, o femeie gravidă sau care alăptează care bea trei sau patru căni de ceai verde, alb, negru sau oolong va avea în corp un nivel mult prea mare de plumb pentur bebeluş. De altfel, cantitatea de plumb acumulată astfel este o adevărată otravă pentru creierul copilului, avertizează cercetătorii citaţi de publicaţia franceză „Le Point“.

Fătul sau copilul foarte mic este mult mai vulnerabil la intoxicaţia cu plumb decât adultul, pentru că sistemul lui nervos este în plină dezvoltare şi absoarbe foarte uşor metalele grele la nivel gastro-intestinal.

Otrăvirea cu plumb, o problemă gravă

concentraţie atât de mare de plumb într-o băutură atât de răspândită cum este ceaiul i-a surprins chiar şi pe cercetători. Intoxicaţia cu plumb, cunoscută medical şi sub numele de saturnism, este o problemă reală de sănătate publică. Acestă tulburare duce la o scădere considerabilă a coeficientului de inteligenţă, la probleme de comportament sau chiar la epilepsie.

Cunoscute fiind aceste efecte periculoase ale plumbului, la nivel mondial au fost luate măsuri de tipul excluderii plumbului din vopseaua modernă (fiindcă metalul greu se elibera în aerul din casă şi ne intoxica treptat). Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat reglementări cu privire la nivelul maxim tolerabil într-o săptămână. Dar aceste praguri sunt modificate constant, pentru că intoxicaţia poate să apară chiar şi la niveluri reduse.

Cercetătorii canadieni susţin că pragul zilnic acceptabil pentru un făt este de 0,5 micrograme la litru, în vreme ce nivelul tolerat pentru un adult este de 15 micrograme pe litru. Un consum de trei-patru căni cu ceai pe zi duce la acumularea unui nivel de plumb cuprins între 0,1 şi 4,39 micrograme la litrul de sânge. La acesta se mai adaugă plumbul pe care-l acumulăm din ceştile de porţelan, din vasele din email şi cantitatea de plumb din apa potabilă.

Ceaiurile din China, cele mai riscante

Studiul canadian a demonstrat că mai ales ceaiul oolong provenit din China are o concentraţie mare de plumb. De vină ar putea fi, conform unor teorii, poluarea degajată de centralele pe cărbune. Urmează, ca grad de risc, ceaiul negru. Pe de altă parte, ceaiul alb bio din India şi din Sri Lanka au cea mai mică concentraţie de plumb. Totuşi, la modul general, ceaiurile bio analizate nu coţin mai puţin plumb decât cele provenite din culturi convenţionale.

Putem bea în continuare ceai verde?

În compoziţia ceaiului se găsesc şi alte metale grele nocive, în afară de plumb, printre care aluminiul, prezent în cantităţi prea mari într-un ceai din cinci, dar şi metale benefice pentru organism, cum sunt calciul, magneziul, potasiu, manganul şi fosforul.

Specialiştii spun că nu ar trebui să nu mai bem ceai, mai ales că nivelurile de metale grele nu sunt riscante pentru oamenii sănătoşi şi pentru femeile care nu sunt însărcinate şi care nu alăptează. Totuşi, pentru a limita acumularea acestora, cercetătorii recomandă să nu lăsăm ceaiul la infuzat mai mult de trei minute, fiindcă fiecare minut în plus creşte nivelul de aluminiu din compoziţia băuturii.

De asemenea, printre metalele toxice din ceaiuri se mai numără arsenicul, cadmiul şi cesiul. Nivelul tuturor creşte direct proporţional cu durata de infuzare.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro