Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Medicina şcolară, creşele şi asistenţa socială comunitară ar putea reveni, de la 1 ianuarie 2015, în subordinea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, aşa cum a fost până în urmă cu cinci ani. în urma discuţiilor purtate între sindicaliştii «Sanitas» şi reprezentaţtii Ministerului Sănătăţii, aceste instituţii ar putea reveni de la autorităţile locale în subordinea DSP sau a unei unităţi spitaliceşti.
„Au fost purtate discuţii cu ministrul sănătăţii despre posibilitatea ca medicina şcolară să treacă direct în subordinea unui spital sau a DSP. Asta mai ales că banii sunt daţi prin DSP. Ar exista o mai bună coordonare a medicinei şcolare”, spun sindicaliştii.
În iulie 2009, toate cabinetele de medicină şcolară au trecut din subordinea DSP în cea a primăriilor, dar plata acestor angajaţi s-a făcut tot din fondurile Ministerului Sănătăţii. Practic, banii de salarii veneau în contul DSP, care îi vira, ulterior, în conturile primăriilor. Şi creşele au fost, la un moment dat în subordinea DSP, după care statul a decis să le treacă în administrarea primăriilor. Asistenţii sociali comunitari au fost şi ei în aceeaşi situaţie.
Deocamdată, reprezentanţii DSP nu au fost anunţaţi oficial despre acest lucru, dar şi ei cred că măsura ar fi binevenită.
În Vaslui mai sunt doar câţiva medici care lucrează la cabinete de medicină şcolară. În mod normal, fiecare unitate de învăţământ ar trebui să aibă un medic sau măcar o asistentă care să poată acorda servicii medicale copiilor. Permanenta lipsă a banilor a făcut ca, în timp, numărul cabinetelor şcolare să se reducă. În Vaslui există cabinete de medicină şcolară doar în mediul urban, iar în mediul rural responsabilităţile sunt preluate de medicii de familie.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro