Click pentru video

Medicul Florin Moisii este de 13 ani în mijlocul pacienților din localitatea constănțeană Saraiu. Zi de zi vine la cabinet, face focul la centrala cu lemne, consultă într-un cabinet modest, aflat la cel puțin 80 de kilometri distanță de cabinetele luxoase din Constanța, dar toate aceste lucruri nu îl împiedică să-și practice meseria cu multă dragoste și pasiune.

Îi cunoaște aproape pe toți localnicii pe nume și nu-i un lucru simplu, pentru că are ca pacienți localnicii din 3 sate. A ajuns întâmplător în Saraiu dar s-a îndrăgostit de acele locuri și nu le-ar mai schimba cu viața la oraș.

„Mi-a plăcut viața la țară chiar dacă eu m-am născut în Constanța. Lumea este mai afectuoasă față de mine, bătrânii mai respectuoși. E o relație destul de apropiată. Nu mai sunt pacienți. Ei sunt prietenii mei, sunt familia mea. Și sâmbăta vin aici. Găsesc pretext să plec de acasă și să vin aici să beau o cafea“, spune medicul de familie.

Pentru pacienții lui nu este doar medic, ci și un prieten. Oamenii îi dau bani să le cumpere medicamente de la oraș și sunt bucuroși că pot îndrăzni să-l sune la orice oră din zi sau din noapte când au probleme de sănătate.

„Vine la noi acasă. E primit foarte bine. Am nevoie de tratament imediat. E un om bun. Își face meseria. Are familie, greutăți, dar alea rămân deoparte. Serviciul e serviciu“, spun pacienții.

„Eu sunt foarte mulțumită. E un om cu suflet foarte bun. A răspuns la toate chemările. Ne-a vaccinat. E bun, pentru mine foarte bun“, spune o altă pacientă.

Iar viața doctorului nu este deloc simplă. Dincolo de faptul că are aproape 2.000 de pacinți, unii sunt imobilizați la pat. Nu poate să-i lase, așa că se urcă în mașină și trece cât de des poate pe la ei pe acasă.

La familia Pundiș este primit cu brațele deschise. Doamna Pundiș abia poate face câțiva pași. Are multe boli și ia medicamente cu pumnul. Îi este teamă să nu cadă la pat așa că se bazează pe doctorul ei că o va ține în continuare pe propriile picioare.

„Eu zic că e al familiei. Eu așa îndrăznesc. L-am chemat la 9 noaptea și a venit la 9.30. Numai să nu îi vină în cap să plece, că blestemele de la noi se trag“, a spus Valentina Pundiș

De la familia Pundiș se întorce din nou în cabinetul de la dispensar. Are mulți pacienți care îl așteaptă, alții îl sună și îi cer sfaturi prin telefon. Sunt zile în care medicul Florin Moisii consultă chiar și 45 de pacienți. Nu-i ușor dar tocmai vindecarea oamenilor îi aduce satisfacții.

De aceea a început cu timpul să facă investiții. Tot pentru a le fi oamenilor bine. Și-a luat de curând inclusiv un ecograf, pentru că are competență și în ecografie iar pentru cazurile de urgență are o trusă specială.

Până acum o lună, medicul Florin Moisii a locuit în Saraiu. Locuința de serviciu pe care o avea nu îi oferea însă confortul necesar.

În plus, unul dintre copii a început școala, așa că a fost nevoit să se mute cu familia la oraș, dar nu la Constanța, ci la Hârșova, ca să fie aproape de pacienții lui.

Dar, tot Saraiu îi este casă, așa că vine zilnic la oamenii pe care alți medici i-ar fi lăsat de mult, de dragul unui loc la oraș sau chiar, a unuia într-un spital modern, peste hotare.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro