De ce să rămâi şi ce să faci aici? Avem o şcoală de medicină bună şi cu tradiţie, dar în ce măsură ţine pasul cu evoluţia contemporană a ştiinţei şi tehnologiei? Dincolo de sistem, cifre, statistici, cazuri, care este viaţa de toate zilele a unui medic? Şi cum se raportează el la societatea în care trăieşte? La aceste întrebări a încercat să afle răspuns Mircea Vasilescu, redactorul-şef al revistei "Dilema veche", de la invitatul său de la Adevărul Live, dr. Alexandru Cornea, medic chirurg, specialist în chirurgie cardiovasculară.
Iată câteva dintre declaraţiile chirurgului Alexandru Cornea, făcute la Adevărul Live:
„În specialitatea în care activez eu, tot timpul ai ceva de făcut. În afara operaţiei propriu-zise, care durează câteva ore, trebuie să mai petreci câteva ore să supraveghezi evoluţia stării pacientului şi apoi să fii disponibil 24 din 24 de ore pentru orice complicaţie. Deci timpul nostru liber tinde către zero.“
„Niciodată nu am forţat niciodată un pacient să-l operez. E o mare eroare să faci asta. Am observat, de-a lungul timpului, că în cazurile în care pacientul e convins că operaţia nu-i face bine, evoluţia postoperatorie e de obicei proastă. Medicii din străinătate stau mult mai mult de vorbă cu pacientul şi îi explică ce vor face la operaţie. Iar pacientul intră mult mai liniştit în operaţie.“
„În cazul medicilor tineri - nu reuşim să-i fidelizăm şi să le promitem că-i vom opri în clinici, aşa cuum au făcut profesorii noştri. Practic, ei nu au loc să lucreze aici şi pleacă în străinătate.“
„Cu serviciile medicale, noi suntem într-un stadiu medieval. Avem foarte mult de dezvoltat aici. Pe de altă parte, aici avem foarte mulţi pacienţi - lucru cu care nu te întâlneşti în străinătate.“
„Nu este posibil ca un medic rezident să trăiască cu 250 de euro pe lună. Această ţară săracă plăteşte foarte bine anumite categorii de profesii, dar la fel de bine trebuie plătită şi meseria de medic. Şi astfel s-ar putea lupta şi împotriva corupţiei din acest domeniu.“