Magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj a motivat recent decizia de începere a urmăririi penale, împotriva unor medicilor implicati în dosarul privind manoperele asupra unor cadavre neidentificate de la Morga din Cluj. Judecătorul cere audierea medicilor legişti Costel Siserman, Mugur Pop şi a lui Valentin Muntean, directorul Departamentului de Chirurgie din UMF, precum si a autopsierilor, pentru a se determina persoana care a decapitat efectiv cele 5 cadavre şi pentru a se vedea cine a comandat această manoperă, conform stiridecluj.ro.

Costel Siserman, fostul sef al IML Cluj, este cumnatul fostului Presedinte al Tribunalului Cluj, actual judecător al  Curtii de Apel Cluj,  Sorina Siserman. Familia Siserman mai are un pion de control in justitia clujeana prin aceea ca sotul magistratului clujean, Viorel Siserman, este șeful Parchetului Militar Cluj. In motivare se arata ca exista indicii temeinice referitor la suspiciunea de infracţiunile de complicitate la profanarea cadavrelor şi eventuale infracţiuni de abuz în serviciu, evaziune fiscală, fals intelectual şi uz de fals. Judecătorul a cerut procurorilor lămurirea unor aspecte concrete, privind implicarea unor persoane cu atribuţii de serviciu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Institutul de Medicină Legală, dar şi aspecte de ordin financiar a asociaţiei italiene private beneficiare.

Medicul legist Radu Vieru Socaciu, şeful Laboratorului de Prosectură din IML Cluj a reclamat la sfârşitul anului trecut, profanarea unui număr de 5 cadavre.

În fapt, s-a constatat că Valentin Munteanu a organizat în februarie 2013, un curs internaţional postuniversitar de chirurgie plastică şi reconstructivă, în colaborare cu organizaţia privată italiană Accademia Chirurgica Durante Scacchi. La curs au participat 12 italieni şi 5 români.

Judecătorul a remarcat faptul că în convenţia invocată de organizatorii cursului, semnată între UMF Cluj şi AC Dureante Scacchi nu apar detaliile privind participarea financiară a străinilor, fiind de natură să ridice “îndoieli serioase asupra legalităţii înţelegerii”.

Magistratul mai consideră că UMF nu avea posibilitatea legală de a pune la dispoziţia partenerului italian cadavrele umane. Iar protocolul invocat, dintre UMF Cluj şi IML Cluj, nu ar face nici măcar indirect referire la activităţi legate de exploatarea cadavrelor, ci “reglementează doar chestiuni legate de utilizarea în comun a logisticii, a unor laboratoare şi a altor spaţii, a aparaturii medicale şi de laborator”.

Chiar dacă potrivit legii, disciplinele universitare de anatomie şi de anatomie patologică pot prelua în scop didactic şi ştiinţific cadavrele nerevendicate, fără aparţinători, magistratul arată că nu rezultă din documente că UMF Cluj ar dispune de servicii organizate pentru utilizarea cadavrelor, convenţia cu asociaţia italiană neputându-se efectua astfel în condiţii de legalitate.

Instanţa mai arată în motivarea deciziei de începere a urmăririi penale, că în Europa cursurile de disecţie şi chirurgie se efectuează în marea lor majoritate pe manechine.

Activităţile practice din cadrul cursului s-au desfăşurat în două săli de disecţie, ale UMF şi IML Cluj, fiind separate capetele, de trunchiurile cadavrelor neidentificate şi nerevendicate

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro