Acesta s-a mai aflat in fata judecatorilor militari in cursul anului trecut, pentru aceeasi infractiune, fiind gasit nevinovat.

Un caz care a facut valva la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut a revenit in actualitate zilele acestea, odata cu trimiterea in judecata a unui medic militar, sub acuzatia de luare de mita. Este vorba despre col.dr. Iancu Mocanu care, la acea data, era seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la Centrul Clinic Vasile Candea, unitate medicala a Armatei, si care ar fi facut imprudenta de a cere mita unui detinut condamnat la 12 ani de inchisoare pentru trafic de minori. Potrivit procurorilor, pacientul avea nevoie de o interventie chirurgicala, iar medicul Iancu Mocanu i-ar fi cerut 2.000 de euro pentru a-l opera. Pacientul l-a denuntat insa procurorilor DNA, considerand probabil si ca acest denunt il va ajuta sa isi mai reduca din perioada pe care o avea de petrecut dupa gratii, fapt pe care medicul a facut imprudenta de a nu-l lua in consideratie.

La data de 23 septembrie 2013 i-a fost organizat un flagrant, in urma caruia medicul a fost prins cu cei 2.000 de euro in buzunar. A recunoscut atunci ca banii erau primiti de la apartinatorii unui pacient pe care trebuia sa il opereze si ca jumatate din suma urma sa ii revina lui, in timp ce o mie de euro ar fi trebuit impartita altor trei medici din echipa, care ar fi primit 500, 300 si 200 de euro. In declaratiile ulterioare, medicul a precizat ca rezidentul civil de anul 4 care mai facea parte din echipa nu ar fi primit niciun euro din spaga respectiva, fiind doar in etapa de invatare si pregatire.

 

Cu ocazia flagrantului, in cabinetul dr. Iancu Mocanu au fost gasite si alte sume, despre care medicul militar a recunoscut ca le primise de la pacienti operati in ultimele 30 de zile sau de la apartinatori ai acestora. A fost pus sub acuzare, iar in luna octombrie a anului trecut a ajuns in fata instantei, fiind judecat la Tribunalul Militar, pentru luare de mita. Pe parcursul procesului, medicul s-a aparat sustinand ca Legea Pacientului permite recompensarea medicilor cu bani sau cadouri, prin urmare, el nu a facut nimic rau, spunand ca  e normal ca pacientii sa poata da bani ca recompensa medicilor, daca nu sunt obligati si ca el nu a avut reprezentarea ca face ceva ilegal. In favoarea sa au pledat la acel moment si zeci de pacienti care au sustinut ca i-au dat bani drept multumire pentru prestatia sa medicala si nu pentru ca acesta ar fi conditionat actul medical de primirea acestor atentii. Surprinzator pentru multa lume, argumentele se pare ca au fost convingatoare pentru judecatorii militari care, in luna martie, l-au gasit nevinovat si au dispus achitarea sa.

 

Procurorii anticoruptie nu au renuntat insa la acest caz, au intocmit pe numele medicului un nou dosar penal pentru luare de mita. De aceasta data, procurorii isi bazeaza acuzatiile pe declaratiile a trei denuntatori care sustin ca in perioada august-septembrie 2013, medicul chirurg le-a cerut 3.100, 4.500, respectiv 7.000 de lei pentru a-si indeplini atributiile de serviciu. Mai precis, le-ar fi cerut bani pentru a-i consulta si a-i opera, sumele fiind primite fie anterior, fie ulterior indeplinirii actului medical, dar in baza unei pretinderi aluzive premergatoare indeplinirii atributiilor sale de serviciu, dupa cum se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA. Acestia au finalizat recent cercetarile, iar in cursul zilei de ieri au inaintat acest nou dosar Tribunalului Militar, dispunand trimiterea in judecata a medicului, pentru luare de mita. Ramane de vazut care va fi verdictul pe care judecatorii il vor da de aceasta data si daca medicul militar va fi din nou gasit nevinovat.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro