Norme Coca 2023 - 2024
Grăsimile trans, folosite din abundenţă la prepararea biscuiţilor, covrigeilor, fursecurilor şi a altor produse procesate din comerţ, au efecte nefaste asupra creierului, avertizează un cercetătorii americani.
Consumul unuei cantităţi mai mari de grăsimi trans se asociază cu tulburări de memorie mai grave. Avertismentul apare într-un studiu recent prezentat în cadrul sesiunii ştiinţifice a Asociaţiei Americane a Inimii, scrie Time.Grăsimile trans sunt obţinute prin adăugarea de hidrogen în uleiurile vegetate, pentru a le solidifica, de unde şi numele de grăsimi parţial hidrogenate.  Ele sunt utilizate în tot mai multe produse de tip junk food pentru a le prelungi frăgezimea şi termeniul de valabilitate.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au confruntat rezultatele unor chestionare în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare şi ale testelor de memorie în cazul a aproximativ 1.000 de bărbaţi adulţi. Chiar şi după ce au luat în cosiderare influenţa unor factori importanţi precum vârsta, depresia şi educaţia, aportul de grăsimi trans a prezentat o legătură evidentă cu o memorie mai slabă în rândul persoanelor sub 45 de ani.

În cadrul testelor care presupuneau memorarea unor cuvinte, cercetătorii au descoperit că fiecare gram de grăsimi trans pe zi se asociază 0.76 mai puţine cuvinte reţinute. Mai exact, cei care consumau cele mai mari cantităţi de grăsimi trans şi-au amintit, în medie, cu 11 cuvinte mai puţin, comparativ cu cei care consumau mai puţine astfel de grăsimi.

Autorii studiului cred că grăsimile trans pot contribui la stresul oxidativ, un proces dăunator celulelor. Ele par să aibă acţiune pro-oxidantă, adică una opusă unui antioxidant. Dovadă în acest sens sunt rezultatele unei cercetări anterioare a liderului studiului, Beatrice A. Golomb, profesor la Universitatea din California-San Diego, care a reliefat efectul benefic al consumului de ciocolată bogată în substanţe antioxidante asupra memoriei, subiecţii amintindu-şi mai multe cuvinte.

Consecinţele consumului de grăsimi trans nu se limitează doar la daunele produse la nivel cerebral. În ceeea ce priveşte efectele asupra sănătăţii, consumul de grasimi trans a fost asociat în mai multe rânduri cu o creştere a greutăţii corporale, mai multe îmbolnăviri şi afecţiuni cardiovasculare, precizează Golomb.

Aşa cum le-am spus pacienţilor, în timp ce grăsimile trans cresc termenul de valabilitate al produselor alimentare, acestea reduc termenul de valabilitate al oamenilor“, a completat Golomb.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro