O analiză genetică a identificat pentru prima dată o infecție cu coronavirusul MERS transmisă la om de un dromader, relevă un studiu realizat de cercetători saudiți și publicat miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine (NEJM).
Foto: (c) RUUTERS/ REUTERS
Datele sugerează că un dromader a fost sursa de infectare cu MERS a unei persoane care a fost în contact cu secrețiile nazale ale acestui animal, în Arabia Saudită, scrie AFP.
Prezența unor secvențe genetice identice în coronavirusul izolat la bolnav — un saudit de 44 de ani decedat în noiembrie 2013 în urma infecției — și la o cămilă de la ferma sa lasă să se creadă că este vorba de o transmitere directă a virusului între acest animal și persoana respectivă, fără o sursă intermediară, scriu autorii studiului.
Aceștia au stabilit, de asemenea, că dromaderul în cauză și celelalte opt animale care trăiau la fermă au fost infectate cu MERS înainte să intre în contact cu pacientul. Studiul sugerează astfel că aceste cămile au fost vectori intermediari ai infecției, deoarece au eliminat virusul din organismul lor după ce au avut simptome precum secrețiile nazale.
Dar cercetătorii precizează că nu a fost identificată rezervația de animale unde se propagă MERS, citând liliacul ca posibilă sursă. Coronavirusurile sunt foarte frecvente în rândul animalelor și pot infecta lilieci, rozătoare și păsări sălbatice.
Sauditul infectat a fost internat la începutul lunii noiembrie 2013 cu probleme respiratorii severe, la o săptămână după ce a intrat în contact direct cu una din cămilele sale.
Arabia Saudită, unde MERS (sindromul respirator viral din Orientul Mijlociu) a apărut la sfârșitul anului 2012 și care este principalul focar de infecție, a înregistrat marți un mare număr de decese în regat, bilanțul total de la începerea infectărilor fiind estimat la 282 de persoane.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat la mijlocul lunii mai că nu declară stare de urgență pentru sănătatea publică la nivel mondial în lipsa unor dovezi de transmitere de la om la om. Ea a adăugat, totuși, că gravitatea situației a crescut în ceea ce privește impactul asupra sănătății publice.
Provocând mai multe decese, dar mai puțin contagios, MERS este înrudit cu virusul care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS), care a provocat aproape 800 de decese în lume în 2003.
AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu)