Oboseală, tristeţe inexplicabilă, pierderea interesului pentru activităţile de zi cu zi... Sunt doar câteva din manifestările depresiei de toamnă. Cum poţi depăşi mai uşor această perioadă? Prin exerciţiu fizic, susţin studiile privind beneficiile mişcării asupra persoanelor cu forme uşoare sau moderate de depresie.

O echipă de cercetători scoţieni a demonstrat că mersul pe jos – cea mai simplă şi accesibilă formă de mişcare – este eficient împotriva despresiei. Studiul publicat în revista de specialitate Mental Health and Physical Activity arată că mersul pe jos are efecte benefice importante în cazul persoanelor cu depresie. Impactul pozitiv al acestuia este asemănător altor forme de exerciţii fizice: alergare, mers pe bicicletă, înot, fitness, sporturi în echipă, a căror eficienţă este recunoscută în privinţa diminuării simptomelor depresiei.

Numeroase studii au demonstrat că efectuarea periodică şi într-o manieră moderată a unei forme de mişcare duce la atenuarea depresiei uşoare şi medii. De asemenea, practicarea unui sport contribuie la prevenirea reapariţiei stărilor depresive. În cazul depresiei majore, activitatea fizică trebuie asociată cu tratamentul medicamentos şi cu psihoterapia individuală. Cercetătorii de la Universitatea Stirling din Scoţia au analizat opt studii privind efectele mersului pe jos asupra stărilor depresive. La cercetări au participat, în total, 341 de pacienţi.

„Mersul pe jos reprezintă o soluţie eficientă în alungarea depresiei. Comparativ cu alte exerciţii fizice, mersul prezintă avantajul de a fi accesibil majorităţii oamenilor şi de a se integra uşor în cadrul activităţilor zilnice. În plus, mersul pe jos nu este deloc costisitor, fiind nevoie de a investi doar într-o pereche de pantofi sport de calitate”, arată autorii raportului. Pentru atenuarea şi prevenirea depresiei, cercetătorii recomandă cel puţin 30-40 de minute de mers pe jos, de cinci ori pe săptămână.

Depresia se manifestă frecvent prin stări inexplicabile de oboseală fizică şi psihică, tristeţe intensă, instabilitate emoţională, sentimente de vinovăţie, inutilitate, pierderea interesului pentru activităţi plăcute, scăderea poftei de mâncare, insomnii şi alte tulburări, explică doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, cu competenţă în apifitoterapie. Medicul recomandă persoanelor cu astfel de manifestări depresive să se prezinte la medic de la primele semne, astfel încât să evite instalarea depresiei grave.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro