Norme Coca 2023 - 2024

Stimati colegi,

Avand in vedere ca cererile noastre de finantare suplimentara a sistemului sanitar nu au fost asumate de guvernanti printr-un acord semnat, astfel incat sa asigure o mai buna practica medicala, concretizata in siguranta pacientilor nostri,

Avand in vedere ca raspunsul primit la cererile noastre de salarizare nu a fost asumat printr-un acord semnat si ca, astfel, exodul medicilor va continua,

Am hotarat sa nu semnam Contractul Colectiv de Munca pe Ramura Sanitara. Aceasta semnatura ar fi oferit guvernantilor atat un gir, cat si o acceptare a situatiei actuale, pe care noi, medicii, singurii raspunzatori de evolutia pacientilor nostri, nu il puteam acorda. Stim cu totii care este situatia din sistem si ce probleme ridica exodul medicilor - a semna un document in asemenea conditii ne-ar fi transformat in partasi, cu buna stiinta, la modul mai mult decat deficitar in care ne desfasuram activitatea.

Tinem sa subliniem faptul ca ne dorim o reforma sanitara, numai ca prezumtia de buna functionare a acesteia in conditii de subfinantare ne ridica mari semne de intrebare, atat noua cat si pacientilor nostri. Le reamintim membrilor nostri ca la negocieri ni s-au solicitat criterii de performanta pentru a beneficia de fonduri suplimentare. Suntem de acord cu principiul, numai ca opinia noastra este ca asemenea criterii de performanta trebuie indeplinite si de decidenti in ceea ce priveste conditiile necesare pentru un act medical decent. Raspunderea subfinantarii, am afirmat-o in repetate randuri, nu este a noastra, ci este un act de insuficienta vointa politica.

Tinem sa multumim tuturor medicilor care au participat la Martul Tacerii. Le suntem recunoscatori celor care au participat la greva de avertisment din 25 noiembrie. Cu aceasta ocazie, insa, le reamintim ca o miscare revendicativa de succes in domeniul sanitar nu poate fi demarata, organizata, condusa si finalizata decat de medici, singura categorie de personal care are raspunderea deplina a actului medical.

De aceea, le recomandam tuturor colegilor nostri inscrierea in organizatiile sindicale ale medicilor. Dezideratele noastre nu pot fi obtinute in afara unei miscari sindicale puternice.

In final, trebuie sa fim constienti de un lucru: lupta noastra nu priveste doar demnitatea noastra, ci si pe a rudelor, prietenilor si a apropiatilor nostri, a tuturor pacientilor pe care ii tratam.

Dupa declaratiile dr. Dan Oprea de la Ploiesti, haideti sa semnam pe o lista cu nume si prenume, spital, in care sa se treaca medicii care nu dispun de utilitatile zilnice, necesare unei practici medicale decente. Si, totodata, va rog faceti fotografii ale aparatelor cu care lucram, ale firelor pe care le folosim, ale saloanelor, ale materialelor de proasta calitate sau ale procedurilor invechite cu care suntem obligati sa lucram.

S-o numim Lista Dan Oprea.

Pentru orice detalii, va rog sa imi scrieti pe adresa chirculescu.florin@gmail.com.

Dr. Florin Chirculescu,
presedintele Sindicatului Medicilor 'Dr. Ioan Cantacuzino'

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro