Norme Coca 2023 - 2024

Pentru a evalua capacitatea sistemului de sănătate publică de a asigura asistenţa medicală a populaţiei în perioada 24.12.2013 - 05.01.2014 am dispus efectuarea unui control de fond în toate unităţile sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor locale.

Controlul a fost efectuat de echipe din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti în perioada 10.12.2013 – 15.12.2013.

Obiectivele principale ale controlului au fost:

1. Determinarea capacităţilor unităţilor sanitare din sistemul de sănătate de a asigura asistenţa medicală a populaţiei;

2. Asigurarea cu medicamente prin sistemul farmaciilor cu circuit deschis;

3. Asigurarea asistenţei medicale în mediul rural;

4. Asigurarea asistenţei medicale în situaţii excepţionale;

Rapoartele de evaluare transmise de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti către Ministerul Sănătăţii au fost analizate de reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii. Din aceste analize rezultă că unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24.12.2013 – 05.01.2014.

 

Cele mai importante concluzii sunt:

I. Referitor la organizarea echipelor medicale care să asigure continuitatea asistenţei medicale în perioada 24.12.2013 – 06.01.2014 şi a liniilor de gardă:

I.1.Asigurarea asistenţei medicale primare în mediul rural se realizează prin medicii de familie din cabinetele de medicină de familie, din centrele de permanentă organizate în mediul rural, în colaborare cu asistenţii medicali comunitari.

Datele colectate colectate de la nivelul DSP–urilor relevă faptul că în perioada 24.12.2013 – 06.01.2014 asistenţa medicală primară în mediul rural se asigură conform graficelor de gărzi aprobate la nivelul a 34 de judeţe. În judeţele următoare nu sunt organizate centre de permanenţă în mediul rural: Braila, Covasna, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Vrancea.

Precizăm faptul că la nivelul judeţelor Prahova şi Ilfov nu sunt organizate centre de permanenţă nici în urban nici în rural.

Atragem atenţia autorităţilor locale că pentru toate situaţiile în care sunt depăşite competenţele centrelor de permanenţă sau unde acestea nu sunt organizate să se realizeze grafice de lucru pentru funcţionarea normală a dispeceratelor de urgenţă şi, bineînţeles, asigurarea echipelor necesare de ambulanţă şi SMURD.

I.2. În rapoartele direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti se menţionează că, în perioada 24.12.2013 – 06.01.2014, unităţile sanitare vor asigura continuitatea asistenţei medicale prin liniile de gardă aprobate, iar acolo unde nu se poate asigura, au fost încheiate protocoale pentru transferul pacienţilor critici şi necritici între secţiile aceluiaşi spital şi între spitalele de pe raza judeţului respectiv.

Deficienţele semnalate de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti în rapoartele de control se referă la spitalele de urgenţă din Buzău, Constanţa şi cele din Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof.Dr.Dan Theodorescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic „N.Malaxa” Bucureşti, pentru care recomandăm:

La Buzău să se întocmeasca in cursul zilei de astăzi protocoalele de transfer aferent , iar la Constanţa şi Bucureşti, DSP-urile să verifice finalizarea documentelor pentru stabilirea gărzilor.

II.Referitor la aprovizionarea unităţilor sanitare cu paturi cu medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale în perioada 24.12.2013 – 06.01.2014 acestea sunt asigurate în funcţie de specificul fiecărei unităţi sanitare, în majoritatea unităţilor sanitare.

În câteva judeţe (Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Timiş, Vâlcea, Vaslui) s-a constat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente ca urmare a neonorării de către furnizori a comenzilor. Menţionăm că este vorba de medicamente neuzuale în speţă două tipuri de medicamente din grupa oncologicelor, care nu se vor administra în perioada sărbătorilor nefiind tratament programate. Cu toate acestea, direcţia farmaceutică din MS împreună cu furnizorii şi beneficiarii vor asigura în cursul zilelor de astăzi şi de mâine reverificarea stocurilor şi asigurarea unor cantităţi aferente situaţiilor speciale. Problemele referitoare la finanţarea achiziţionării de medicamente au fost soluţionate în cursul zilei de ieri ca urmare a deschiderii creditelor bugetare efectuate de către casele de asigurări de sănătate judeţene.

În câteva judeţe, sunt spitale care au disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu unele medicamente şi pentru care atât Unifarm cât şi ceilalţi furnizori au fost contactaţi în scopul aisgurării aceestora până la data de 24 decembrie (Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean Slobozia, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin)

 

III. Referitor la verificarea funcţionării compartimentelor pentru asigurarea medicinii de urgenţă:

Probleme identificate:

- Spitalele SJU Covasna, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul Judetean de Urgenta Ramnicu Vâlcea au probleme în asigurarea medicilor pentru chirurgia plastică, pentru echipaje de ambulanţă obişnuite, pentru ORL copii şi cărora le recomandăm să încheie imediat protocoale cu cele mai apropiate spitale cu competenta in domeniu. DSP-urile din respectivele judete ne vor informa până vineri asupra indeplinirii acestei recomandari.

- Pentru unele medicamente deficitare, Directia Farmaceutică din MS împreună cu DSP-urile vor asigura transferurile între unităţi până la reluarea procedurii de achiziţie publică după 6 ianuarie.

IV. Situaţia desfacerii cu medicamente prin circuit deschis

- Majoritatea judeţelor au realizat graficul de funcţionare a unor farmacii în regim non-stop sau în regim special cu informarea corectă a publicului, cu excepţia judeţului Prahova, care de la Ploieşti şi până la Predeal, în acest moment nu are nicio farmacie cu circuit deschis care să asigure livrarea cu medicamente către populaţie.

- Urmare a acestei situaţii, am discutat cu preşedintele Colegiului Farmaciştilor Prahova, dna Clara Popescu, care în cursul zilelor de astăzi şi mâine, va găsi soluţii de a asigura funcţionarea de farmacii în perioada sărbătorilor prin orare speciale şi, de asemenea, prin asigurarea gărzilor la domiciliu a unor farmacişti care pot deservi farmacia la solicitare.

- În această perioadă, sistemul de urgenţă va funcţiona la parametri maximi, prin utilizarea dotărilor referitoare la elicoptere, avion, ambulanţe şi personal medical specializat.

- Rog prefecţii prin Corpul de Control al prefecturilor să mai verifice până la 24 decembrie toate situaţiile semnalate astfel încât să avem garantarea îndreptării acestora.

- În aceeaşi perioadă la nivelul MS, va funcţiona Centrul Operativ unde se pot înregistra toate sesizările din teritoriu, iar cei doi Secretari de Stat pe asistenţă medicală, Dr Raed Arafat şi Dr Adrian Pană, vor asigura permanenţă pentru intervenţii în caz de necesitate.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro