O echipă ce cercetători portughezi a identificat o metodă de frânare a evoluţiei unei forme de leucemie care afectează mai ales copiii, relatează vineri ziarul spaniol 'ABC'.

Descoperirea a fost realizată de specialişti de la Institutul de Medicină Moleculară (IMM) al Facultăţii de Medicină de la Universitatea din Lisabona.

Concluziile studiului lor - care a fost publicat în revista ştiinţifică Oncogene - sunt 'destul de promiţătoare în privinţa posibilităţii de a dezvolta o medicaţie alternativă pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute a celulelor T (LLA-T), un tip de leucemie destul de frecvent la copiii', după cum afirmă un comunicat al IMM.

Experimentele au urmărit proteina CHK1 la bolnavii de leucemie şi au constatat că această substanţă este hiperactivată, ceea ce permite viabilitatea celulelor tumorale şi proliferarea bolii.

Dacă se inhibă substanţa CHK1, celulele tumorale sunt afectate şi mor, a explicat coordonatorul studiului, Joao Barata. Prin urmare, proteina CHK1 este 'o nouă ţintă moleculară pentru o potenţială intervenţie terapeutică în leucemia infantilă', a mai spus el.

Inhibarea acestei proteine s-a realizat cu un compus farmaceutic, PF-004777736, capabil să intervină în proliferarea celulelor afectate şi să le întrerupă ciclul de viaţă, frânând astfel evoluţia bolii.

LLA-T este o formă de leucemie, care apare des la copii şi se caracterizează prin creşterea necontrolată a numărului de limfocite T (globule albe). Incidenţa acestei boli este relativ similară în Europa şi SUA, de un caz la 50.000 de persoane.

Afecţiunea este diagnosticată în special la persoane de 2-5 ani şi de peste 50 de ani. Această formă de cancer al sângelui este tratată cu succes de multe ori la copii, dar efectele secundare ale terapiilor actuale sunt considerabile şi de aceea specialiştii caută şi alte metode de combaterea a bolii.

Sursa: Agerpres

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro