Norme Coca 2023 - 2024

Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj consideră că toată tevatura făcută pe seama distribuirii cardurilor de sănătate de către medicii de familie nu îşi avea sensul, cu atât mai mult cu cât ar fi şi ilegală. Moisescu spune că HG 366/2014 prevede în mod clar că acest proces trebuie efectuat de către Casa de Asigurări de Sănătate prin Poşta Română.

Un nou scandal mediatic îi are în prim-plan pe medicii de familie. Aceştia refuză să distribuie cardurile de sănătate ce nu au putut ajunge la posesorii lor prin intermediul poştaşilor. Refuzul cadrelor medicale este motivat, susţine preşedintele APMF Gorj, care precizează că nici nu este legal să le distribuie. „Există un HG 900/2012, care la art. 7, punctele a) şi b), prevedea că medicii trebuie să facă distribuţia cardurilor.

În 2014 a apărut HG 366/2014, care modifică actul normativ menţionat şi abrogă art.7, punctele a) şi b) şi spune clar că CNAS trebuie să distribuie cardurile prin Poşta Română. Astfel, este ilegal ca noi, medicii de familie, să distribuim cardurile. Pe mine nu mă deranjează ideea cardului. Eu îl utilizez, dar nu e problema mea distribuţia lui”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Moisescu: „Cardul nu are legătură cu calitatea de asigurat”
Preşedintele APMF Gorj mai precizează că un medic are obligaţia de a acorda servicii medicale asiguraţilor, indiferent dacă ei au asupra lor cardul sau nu. „Cardul nu are nicio legătură cu calitatea de asigurat şi nici cu dreptul asiguratului de a beneficia de servicii medicale.

Cardul este o modalitate de control al CNAS, atât. Un asigurat poate care deţine card poate să-şi piardă calitatea de asigurat într-o zi şi se prezintă la medic cu cardul, iar acesta îi acordă serviciile fără să ştie că el nu mai este, de fapt, asigurat. La fel cum se poate întâmpla ca un pacient care nu era asigurat să capete această calitate dar să nu deţină cardul încă. De aceea este important şi trebuie reţinut că medicii acordă servicii asiguraţilor şi nu posesorilor de carduri”, a declarat medicul Mihai Moisescu.
Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj face precizarea că HG 366/2014 nu poate fi încălcată „oricât de mult l-au iubii medicii de familie pe preşedintele CNAS”.
M.S.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro