Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie din Iaşi au rămas cu vaccinurile antigripale pe stoc. Deşi Direcţia de Sănătate Publică a primit 17.500 de doze de ser, adică o treime din necesar, chiar şi aşa peste 1.300 de vaccinuri sunt nefolosite. Specialiştii spun că de la an la an, tot mai multe persoane aleg să nu se vaccineze, fie pentru că sunt sceptici în urma a tot ceea ce citesc pe internet, fie pentru că se tem de reacţiile adverse.

Vaccinarea antigripală pierde tot mai mult teren în rândul populaţiei. De la an la an, numărul imunizărilor scade considerabill. Astfel, dacă în sezonul rece din 2013-2014 au fost aproximativ 24.000 de persoane care s-au imunizat în judeţul Iaşi, iarna trecută numărul lor a scăzut cu o treime, până la aproximativ 16.000. Şi anul acesta numărul llor abia depăşeşte 16.000.    Astfel, din cele 17.870 de doze venite în două tranşe, 1.307 zac în frigiderele medicilor de familie.  ‘’Din păcate nu ne-am epuizat dozele. Mai sunt încă peste 1.000 pe stoc. Lumea nu se mai vaccinează, iar noi nu mai putem cere suplimentar doze dacă nu le-am epuizat pe acestea.

Teoretic, necesarul transmis la noi era cu mult mai mare, dar iată că nu s-a reuşit să se facă toate’’, spune Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.    Medicii de familie spun că pacienţii sunt greşit informaţi şi vin cu idei preconcepute în ceea ce priveşte imunizarea antigripală. ‘’Sunt persoane care nu vor să se vaccineze pentru că au citit pe internet informaţii scrise de către persoane total neavizate, ascultă sfaturile vecinilor, ceea ce este total greşit. Imunizarea trebuie făcută în sezonul rece’’, spune Anca Deleanu, medic de familie.    Vaccinul antigipal este recomandat cu precădere persoanelor cu boli cronice şi vârstnicilor.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro