Milioane de vieți au putut fi salvate în întreaga lume datorită generalizării antiretroviralelor, potrivit unui studiu publicat marți în revista medicală britanică The Lancet cu ocazia conferinței internaționale privind SIDA ce are loc la Melbourne, în Australia, relatează AFP.

Un grup de cercetători de la institutul american IHME de la Universitatea din Washington a realizat cel mai amplu studiu de până acum privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în lupta împotriva SIDA, malariei și tuberculozei, potrivit revistei medicale britanice.

Punctul numărul șase al acestor obiective, adoptate în 2000 de ONU, vizează în mod specific aceste trei boli, cu obiectivul de a opri extinderea lor sau chiar de a obține un recul, în special în țările sărace, la orizontul anului 2015.

Cercetătorii au analizat datele privind aceste trei maladii pentru 188 de țări și perioada 1990-2013. Această activitate a fost finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates.

Autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, subliniază într-un comunicat pentru revista Lancet că s-a înregistrat o 'puternică creștere a finanțării și atenției politice privind SIDA, malaria și tuberculoza în ultimii 13 ani'.

'Cercetarea noastră demonstrează că atenția acordată acestor maladii a avut un impact real', a spus el. 'Totuși, rămâne mult de făcut și aceste trei maladii au rămas o problemă majoră de sănătate în 2013', a afirmat dr. Christopher Murray.

În ceea ce privește SIDA, antiretroviralele care permit combaterea eficientă a virusului HIV, până la a-l face nededectabil în sânge, nu duc la o vindecare completă, dar permit prelungirea semnificativă a vieții persoanelor infectate. La femeile însărcinate, antiretroviralele permit de asemenea prevenirea transmiterii virusului de la mamă la copil.

Potrivit studiului, utilizarea antiretroviralelor din 1996 a permis salvarea unui număr estimativ de 19,1 milioane de ani de viață, marea majoritate (70,3%) în țările în curs de dezvoltare.

Conferința internațională privind SIDA, organizată de Societatea Internațională privind SIDA (International Aids Society sau IAS) reunește peste 12.000 de oameni de știință, experți și militanți până la 25 iulie la Melbourne.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionuț Mareș)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro