Norme Coca 2023 - 2024

Românii nu vor fi imunizaţi nici anul acesta cu vaccinuri produse de Institutul Cantacuzino. Ministerul Sănătăţii a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice- SEAP anunţul de licitaţie pentru achiziţionarea produselor. Astfel, după aproape patru ani de declin cronic şi aproximativ 2,5 milioane de euro cheltuiţi cu modernizarea, Institutul, cândva de referinţă pentru producerea vaccinurilor, mai stă (cel puţin) un an pe bară.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, anul acesta se vor cheltui aproximativ 7 milioane de lei pentru achiziţionarea a 500.000 de doze necesare vaccinării populaţiei din categoriile aflate la risc. „Nu este vorba că o să cumpărăm vaccinurile din import. Întrucât este vorba de o licitaţie, se vor putea prezenta firmele româneşti cu producţie în domeniu”, au explicat, pentru PUTEREA, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. În ceea ce priveşte activitatea Institutului Cantacuzino, acesta nu poate produce vaccinurile din cauza anchetei aflată pe rolul Parchetului. Procurorii au declanşat investigaţia după ce, în iarna lui 2013, a ieşit la iveală că vaccinul antigripal era toxic.

4 ani de declin

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Au urmat doi ani de modernizări şi fonduri alocate de autorităţi pentru ca specialiştii să poată produce din nou la standarde corespunzătoare de calitate. Iar când totul părea gata, inclusiv Institutul fusese numit, printr-o hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic, s-a declanşat un nou scandal menit să pună pe butuci producerea mult-aşteptatelor fiole.  Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul lui 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă întrucât au fost descoperite probleme. ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Ministerul Sănătăţii a desemnat o comisie de experţi care a analizat efectele vaccinului antigripal.

Ministrul de atunci al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut Institutului Cantacuzino şi experţilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de producţie. El a sesizat şi SRI, susţinând că a primit informaţii că salariaţi sau foşti angajaţi ai institutului ar fi „influenţat în mod negativ producerea vaccinului gripal“. Ministerul Sănătăţii a cerut şi Curţii de Conturi să verifice modul în care au fost folosiţi banii publici primiţi de Institutul Cantacuzino şi să stabilească valoarea prejudiciului pentru producţia de vaccin antigripal în care s-a găsit o concentraţie foarte mare de endotoxine.

Ulterior, procurorii au demarat ancheta la Institutul Cantacuzino față de posibilele fapte penale sesizate de Ministerul Sănătății în plângerea penală depusă la Parchetul Instanței Supreme.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro