Patru din cele nouă familii care urmează să primească daune, împreună cu un executor judecătoresc, au mers în această dimineață să pună sechestru pe bunurile instituţiei: maşini, birouri, dar şi alte bunuri care pot fi vândute. Ministerul Sănătăţii a primit somaţie de executare silită pentru întreaga sumă de peste 4 milioane de euro stabilită de instanţă ca daună în urma incendiului care a avut loc la maternitatea Giuleşti în urmă cu 5 ani. În urma incendiului șase bebeluși internați la Terapie Intensivă şi-au pierdut viaţa.
.......................................

Toată compasiunea pentru cei ce şi-au pierdut copiii în incendiul de la maternitatea Giuleşti. Nimic şi nimeni nu poate compensa această suferinţă.

Azi părinţii celor şase nou născuţi arşi au inceput executarea silită a bunurilor ministerului sănătăţii în acest caz revoltător dar adevăraţii vinovaţi sunt bine merci. Nu am văzut măcar demisii de onoare sau retragerea din funcţii. Huzuresc fără nici o remuşcare pe bani publici în fotoliile lor călduţe de demnitari.

Vă mai amintiţi cine a blocat posturile în sănătate? Vă mai amintiţi cine a închis 62 de spitale? Vă mai aminitiţi cine justifica cu sârg morţile celor plimbaţi între spitale? Sau măcar cine s-a opus unei noi legi a sănătăţii…

vinovati

 

autor:

Blog Tudor Ciuhodaru

----------------------------

UPDATE:Ministerul Sănătății cere bani de la Finanțe pentru a plăti daunele Maternității Giulești.

Secretarul de stat din MS, Alin Ţucmeanu de declarat astăzi, în urma vizitei executorului judecătoresc: "MS a fost obligat prin această decizie a instanţei să plătească în solidar cu celelalte instituţii plata unor sume. După discuţia de astăzi cu domnul ministru Bănicioiu am convenit cu executorii judecătoreşti ca MS să solicite Ministerului de Finanţe suma pe care aceşti oamenii o doresc şi în acest fel să dezamorsăm situaţia. Suma e în jur de patru milioane de euro. MS solicită absolut toată suma pentru toţi cei care au avut probleme acolo".

El a precizat că procedura de executare silită a fost blocată şi că MS poate să utilizeze maşinile şi mijloacele fixe fără niciun fel de probleme.

" Aşteptăm rectificare care va veni, vom solicita MF absolut toată suma. Când MF alocă toată suma noi o să o plătim automat până la sfârşitul acestuia an, absolut toată suma", a mai spus Ţucmeanu.

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că nu este corect ca ei să plătească întreaga sumă, de vreme ce judecătorii au găsit şi alţi vinovaţi şi ministerul ar trebui să plătească doar a 12-a parte din această sumă.

 Curtea de Apel Bucureşti a dat, pe 2 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti - prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

În urmă cu 5 ani, nouă nou-născuți de la Maternitatea Giulești au suferit arsuri grave, iar alții au decedat în urma unui incendiu pornit de la o instalație electrică defectă. Bebelușii nu au putu fi evacuați la timp pentru că asistenta lipsea din salon, iar ușa nu putea fi deschisă decât cu un card de acces care se afla la aceasta.

Asistenta era plecată după șervețele igienice ca să meargă la toaletă, se arată în dosarul instrumentat de Judecătoria Sectorului 6.

Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.

"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'În salonul de cezariene se afla M D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre' ", se arată în motivarea instanţei care a decis condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

În același dosar au mai fost condamnați:

Fostul manager Bogdan Marinescu la şase luni de închisoare cu suspendare după ce acesta primise, în primă instanţă, o amendă penală de 6.500 de lei.

Șeful secției Neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, achitat pentru infracțiunea de neglijență în serviciu.

Șeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.Opt bebeluși au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu. Trei au murit în zilele imediat următoare, după ce alți trei au ars de vii în incendiu.  Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro