Norme Coca 2023 - 2024

Probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat de vineri, că a luat măsurile necesare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de alertă faţă de îmbolnăvirile cu virusul Ebola, conform recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Comisiei Europene (CE).

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, experţi din Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au participat, vineri, la o audioconferinţă organizată de OMS, Centrul pentru Securitate în Sănătate al Comisiei Europene, după ce OMS a decretat vineri stare de “urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”. La rândul lui, comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a spus că este “extrem de scăzut” riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa.

“Chiar dacă riscul îmbolnăvirii este foarte scăzut în Europa, totuşi autorităţile sanitare trebuie să ia măsuri pentru a interveni în eventualitatea apariţiei unui caz de Ebola. În acest context, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ a fost desemnat ca unitatea care ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România. De asemenea, au fost desemnate responsabilităţile şi cum se va acţiona în eventualitatea apariţiei unui astfel de caz pe teritoriul României”, a declarat dr.Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Astfel, potrivit lui Olsavszky, autorităţile de sănătate publică vor transmite personalului medical, lucrătorilor din aeroporturi, porturi şi puncte de frontieră măsurile pentru identificarea posibilelor cazuri şi trasportatea acestora, în condiţii de securitate medicală, către Institutul “Matei Balş”.

De asemenea, populaţia va fi informată cu privire la modul de a preveni îmbolnăvirea şi simptomele bolii.

În perioada următoare, specialiştii vor fi instruiţi cu privire la managementul cazurilor suspecte. “Nefiind o boală cu trasmitere pe calea aerului, nu va fi nevoie de o mască specială, ci de măşti obişnuite. În schimb, cei care vor veni în contact direct cu cazul suspect vor purta mănuşi, halate, iar pacientul va fi preluat şi transportat spre spital în condiţii de maximă securitate”, a adăugat dr. Olsavszky.

MS mai precizează că, având în vedere experienţa din cazul altor boli transmisibile (Sindrom Acut Respirator Sever – SARS, gripă pandemică etc.), a revizuit procedurile existente şi a inclus proceduri suplimentare recomandate de către OMS şi Comitetul pentru Securitate în Sănătate al CE. Toate procedurile vor fi transmise autorităţilor de sănătate publică şi tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în managementul eventualelor cazuri.

Epidemia de Ebola trebuie considerată o “urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”, a afirmat vineri OMS.

Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este “cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro