Norme Coca 2023 - 2024

Comentând scandalul de mită de la UMF, ministrul Sănătăţii s-a limitat să afirme că legea „este una pentru toţi” şi că nu trebuie culpabilizată întreaga breaslă medicală * între timp, pe internet au început să circule caricaturi menite să ilustreze corupţia generalizată de la Universitatea de Medicină * astăzi, atât soţii Dorobăţ, cât şi Dumitru Păduraru, se vor prezenta din nou în faţa judecătorilor, care vor analiza contestaţia la măsura arestării preventive 

Prezent ieri la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, s-a declarat zgârcit în declaraţii cu privire la scandalul mitei de la UMF, în care sunt incriminaţi trei profesori, dintre care două cadre medicale cu renume în Iaşi. 

„Cine greşeşte trebuie să plătească şi mai multe comentarii nu sunt de făcut. Cine va mai comite astfel de fapte, cum ar fi luare de mită, va păţi la fel şi sper că au înţeles că legea este la fel pentru toţi”, a declarat Nicolae Bănicoiu, prezent ieri la Iaşi. Potrivit ministrului, un astfel de scandal afectează imaginea întregii bresle medicale, mai ales că Iaşul este un centru universitar de renume. „Cei care greşesc trebuie să plătească însă nici un caz nu trebuie să culpabilizăm întreaga breaslă. Vreau să nu blamăm tot sistemul de sănătate, pentru că la Iaşi sunt oameni extraordinari, care se dăruiesc activităţii pacientului, iar aceştia trebuie respectaţi”, a precizat ministrul Sănătăţii.

CITESTE SI

Lista celor care au dat bani pentru examen

UMF si coruptia. Studentii solicita ajutor la DNA impotriva CORUPTIEI

 

Profesorii şpăgari îşi joacă ultima carte
Astăzi, 4 februarie, cei trei profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iaşi, arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute, vor ajunge din nou în faţa judecătorilor. Reamintim că soţii Carmen Maria şi Gheorghe Dorobăţ sunt acuzaţi că au luat şpagă de 100/euro/student, pentru nota 9 la examen. „Activitatea lor se caracterizează în mod concret printr-un număr mare de acte materiale, inculpaţii dovedind o persistenţă infracţională rar întâlnită, o abilitate, specializare şi o îndrăzneală infracţională ieşite din comun”, au spus procurorii DNA.

În schimb, Dumitru Păduraru voia... sex oral ca să promoveze o tânără, pe care a şi ameninţat-o cu moartea. El este acuzat de şantaj, tentativă de viol şi luare de mită. Anchetatorii îl consideră un pericol deosebit pentru societate, din cauză că „a dovedit o totală lipsă de respect pentru normele legale, pentru mediul academic din care face parte şi libertatea psihică şi sexuală a unei tinere de doar 19 ani”. Procurorii au mai spus că profesorul are „manifestări ce pot exprima tendinţe de masochism şi pedofilie, specifice maniacilor sexuali”. Atât Păduraru, cât şi soţii Dorobăţ au contestat arestarea, iar azi, Curtea de Apel va da verdictul final. 

Scandalul şpăgilor, ilustrat în caricaturi
Între timp, pe site-urile de socializare au început să apară reacţii ale studenţilor UMF. Două dintre organizaţiile studenţeşti - Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi (SSMI) şi Societatea Studenţilor Farmacişti Iaşi (SSFI) - şi-au exprimat solidaritatea faţă de studenta care ar fi trebuit să plătească prin favoruri sexuale trecerea examenului la Anatomie, disciplină coordonată de Dumitru Păduraru. Pe de altă parte, acestea au ţinut să amintească faptul că nu au fost înştiinţate „oficial de existenţa acestui caz”. „Dorim să dezaprobăm astfel de practici care aduc prejudicii atât persoanelor în cauză, cât şi întregului sistem educaţional. În al doilea rând, niciuna din conducerile organizaţiilor (SSMI şi SSFI) nu a fost înştiinţată oficial de existenţa acestui caz, de aici şi lipsa reacţiilor societăţilor studenţeşti. Noi nu avem competenţa organelor juridice abilitate, de aceea ne rezervăm dreptul de a nu face afirmaţii înaintea unor hotărâri judecătoreşti finale. În opinia noastră, cadrele didactice trebuie să aibă o conduită etică de apreciat şi să reprezinte adevărate modele umane demne de a contribui la formarea unor adevăraţi piloni ai societăţii. Mult succes la examene!”, este mesajul studenţilor medicinişti şi farmacişti. 

În schimb, alţi tineri şi-au exprimat dezacordul faţă de practicile profesorilor şpăgari într-un mod mult mai direct. „Trebuie să-i denunţăm pe toţi!!! Daţi-vă în gât profesorii şpăgari!!”, este îndemnul lui Bogdan L., însoţit de o caricatură pe măsură. 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro