Ministerul Sanatatii si Federatia SANITAS au semnat astazi, un acord de colaborare, asumat si de fostul ministru Eugen Nicolaescu si care se refera in principal la salarizarea si conditiile de munca ale personalului medical, dar si la beneficii pentru pacienti.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Cu prilejul celebrarii Zilei Mondiale a Sanatatii, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si secretarul de stat Francisc Iulian Chiriac, pe de o parte, si Federatia SANITAS reprezentata de presedintele Leonard Barascu si prim-vicepresedintele Marius Sepi, pe de alta parte, au semnat astazi, un acord de colaborare. Acordul, care contine 17 puncte, fusese asumat si de fostul ministru Eugen Nicolaescu si contine, in principal, solicitarea sindicalistilor de rezolvare a unor probleme de natura salariala si privind conditiile de munca pentru personalul medical, respectiv, conditii mai bune pentru pacienti, fiecare parte angajandu-se sa colaboreze in acest sens, prin reorganizarea sistemului sanitar.

Acordul incheiat intre Ministerul Sanatatii si SANITAS are in vedere, in primul rand, colaborarea pentru reorganizarea sistemului medical, deci conditii mai bune atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medico-sanitar”, declara ministrul Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana, de Ministerul Sanatatii (MS).

 

Protest Coalitia din Sanatate

Protest Coalitia din Sanatate

Cele doua parti au pus bazele unei colaborari continue pentru reorganizarea sistemului de sanatate, astfel incat calitatea serviciilor medicale sa creasca, iar in final, pacientii sa fie multumiti, stabilind ca impreuna sa gaseasca solutii care sa permita salarizarea personalului din sistemul sanitar in functie de performantele acestuia, e precizeaza in comunicatul amintit.

Semnarea acestui accord cu SANITAS, intr-o zi atat de importana – Ziua Mondiala a Sanatatii, este un semnal al unei colaborari stranse cu una din cele mai mari organizatii sindicale, reprezentativa pentru domeniul medical”, a tinut sa puncteze ministrul Banicioiu, apreciind ca problemele invocate de Sanitas nu trebuie ignorate, recunoscand ca personalul medical are salarii foarte mici, desi munca lor este foarte grea si nerecunoscuta la valoarea reala.

 

Marius Sepi - SANITAS

Marius Sepi – SANITAS

La randul lor, sindicalistii transmit ca au semnat acordul invocat de ministrul Sanatatii, cu precizarea ca s-a tinut cont de lista de revendicari sustinuta de ei si disfunctionalitatile din sistem, acord care consta in 17 puncte.

In afara colaborarii la care face referire ministrul Banicioiu, in documentul amintit regasim solicitarile sindicatului, asumate si de Eugen Nicolaescu, prin care ministrului i se cere sa se angajeze ca va face demersurile necesare pentru a creste veniturile si a asigura conditii de munca mai bune salariatilor din sistem, dar si conditii mai bune pentru pacienti.

Prin acest acord cerem lucruri pe care orice sindicat le cere: conditii mai bune in spitale, salarizare corecta si ss nu mai avem manageri de spital care nu au nicio legatura cu spitalul. Este momentul sa nu mai fim trasi in piept, ca anul trecut. Pe langa acord si anexa, mai dorim comisii mixte, formate din responsabili din Ministerul Sanatatii si din SANITAS si intalniri periodice”, a explicat Marius Sepi, prim-vicepresedintele sindicatului.

Federatia SANITAS este una dintre cele mai mari organizatii sindicale din tara, avand peste 100.000 de membri care reprezinta personal medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic si administrativ din domeniul sanatatii.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro