Norme Coca 2023 - 2024
Reprezentanţii Sanitas spun că protestele vor continua dacă salariile personalului medical nu se majorează cu 10%
Astăzi, aproximativ 130 persoane au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii
După o ora de discuţii, la Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii Sanitas şi ministrul Nicolae Bănicioiu s-au înţeles, însă nu şi la bani. Astfel, doar două dintre cele trei revendicări ale sindicaliştilor au fost rezoltate. Este vorba despre contractul colectiv de muncă şi deblocarea posturilor. În schimb, legat de majorarea cu 10% a veniturilor medicilor, asistenţilor şi infirmierilor nu s-a ajuns la un numitor comun. În acest context, reprezentanţii Sanitas spun că protestele vor continua.
Astăzi este prima zi de proteste ale medicilor, aproximativ 130 persoane pichetând în această dimineaţă Ministerul Sănătăţii.
„Am discutat multe, dar ca şi până acum nu avem nimic concret procentual. Se vorbeşte de o lege care să reglementeze părţile informale şi plata serviciilor de după program la spitalul de stat pentru a crea venituri suplimentare. Sperăm că prin lege aceste venituri suplimentare să fie împărţite procentual şi celorlaţi colegi”, a declarat pentru Curierul Naţional, Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.
Deşi de acestă măsură se discută de acum doi ani, Leonard Bărăscu ne-a spus că echipa de la Ministerul Sănătăţii va pune în practică această măsură. „Se va trece un pic peste ceea ce a promis Eugen Nicolăescu şi fondurile vor fi împărţite mai bine”, a continuat preşedintele Sanitas.
Potrivit acestuia, poate, la finele săptămânii, la Ministerul de Finanţe, să se poată găsi resursele pentru această majorare. „Nu este negociabil”, a spus acesta, adăugând că protestele vor continua până pe 4 iulie dacă nu apare nicio schimbare legat de majorarea de 10%.
„Putem ajunge până la miting, grevă de avertisment şi chiar şi grevă generală”, a continuat acesta.
Legat de deblocarea posturilor, Leonard Bărăscu ne-a spus că este un lucru mai simplu şi că Ministerul Sănătăţii a transmit către toate spitatele din ţară să se analizeze posturile bugetate pentru ca acestea să fie scoase la concurs.
MS: S-au făcut toate demersurile şi tot ceea ce a intrat în sfera de competenţă a Ministerului pentru a găsi soluţii la revendicări
Ministerul Sănătăţii a anunţat într-un comunicat de presă că reprezentanţii instituţiei i-au asigurat pe partenerii de dialog social că s-au a făcut toate demersurile necesare şi tot ceea ce a intrat în sfera de competenţă a Ministerului  pentru a găsi soluţii la revendicările cadrelor medicale.
Astfel, au fost purtate mai multe discuţii cu privire la extinderea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate şi la parcurgerea procedurilor legale, care trebuie realizate de către partenerii de dialog în colaborare cu Departamentul de dialog social din cadrul Ministerului Muncii.
Pe lângă discuţiile asupra contractului colectiv de munca la nivel de sector de activitate, MS și reprezentantii Sanitas au convenit asupra mai multor subiecte de interes, precum identificarea soluţiilor privind veniturile personalului medical şi susţinerea demersurilor pentru deblocarea posturi bugetate şi vacante din sistemul sanitar.
În acest context, Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică să înceapă demersurile de centralizare a tuturor posturilor vacante şi bugetate care pot fi scoase la concurs în perioada imediat următoare. Acţiunea va fi realizată cu avizul sindicatului reprezentativ din unitatea sanitară.
Mai mult, s-a stabilit ca, la finalul săptămânii acesteia să aibă loc o întâlnire la care să participe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Federaţiei Sanitas pentru stabilirea unui calendar de discuţii cu privire la salarizarea personalului din sistem.
  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro