"Am văzut aseară la televizor un comentariu care, din punctul meu de vedere, creează confuzie privind descentralizarea. Spunea președintele României că este inacceptabil ca prin descentralizare la Consiliu Județean să se transfere toată activitatea din domeniul Sănătății, ceea ce din punctul meu de vedere este incorect. (...) Transferăm toate activitățile cu excepție și se uită ce înseamnă cu excepție. Excepția înseamnă activitatea de control și inspecție sanitară. Aceste două activități fundamentale pentru politica sanitară din România rămân în competența exclusivă a MS.
Cu alte cuvinte partea de execuție pe normele metodologice elaborate și aprobate de MS se va transfera la CJ, iar partea de control al modului de aplicare a normelor se va efectua în continuare de către MS în calitatea lui de organism al administrației în domeniul Sănătății", a afirmat ministrul, la o dezbatere.
El a mai spus că în 2014 va trebui să se regăsească "în viața de zi cu zi" o parte dintre efectele reformei din sistem, apreciind că ar fi necesară o restabilire a standardelor de calitate a serviciilor medicale.
"Important este să înceapă schimbările ca ele să se simtă și în circa doi ani — doi ani și jumătate noi estimăm toate aceste progrese să se vadă real în sistemul sanitar românesc. Așteptăm sper eu foarte curând avizul Comisiei Europene pe pachetul de bază. (...) De asemenea, și pentru pachetul minimal, care va fi finanțat exclusiv din bugetul de stat. Suntem pregătiți din punctul de vedere al MS pentru urmărirea modului în care toate aceste reforme se vor regăsi în sistemul sanitar românesc. Cred că în acest moment bugetele (n.r. MS și CNAS) sunt bugetele pe care Guvernul și le-a asumat și înaintat Parlamentului. Începând de mâine vor începe dezbaterile în comisiile de specialitate și probabil până la mijlocul lunii decembrie vor fi adoptate", a afirmat ministrul.