Ministrul Sănătăţii atrage atenţia că este nevoie de măsuri urgente în sistemul de sănătate din România, pentru a nu rămâne complet fără medici specialişti. Bănicioiu a precizat că blocarea posturilor în sănătate, în urmă cu cinci ani, i-a determinat pe cei mai mulţi dintre medici să plece din România pentru a munci peste hotare, scrie b1.ro.
Peste 5000 de cadre medicale au plecat să lucreze în străinătate doar în ultimii doi ani. “România dacă nu ia niște decizii în 2015 riscă să piardă pariul cu sistemul sanitar în sensul că va fi o problemă să mai găsești un medic în câțiva ani în România. Și atunci am zis în 2014 prima chestie mărim la rezidenți, dăm bursa aia. Am convins FMI, le-am dat bursa aia, o bulă de oxigen, ok, insuficientă totuși pentru că nu pot să țin pasul cu concurența europeană, am făcut economii, am mărit salariile în tot sistemul sanitar”, a afirmat Bănicioiu, potrivit b1.ro.
Pe lângă aceste măsuri, s-a trecut şi la deblocarea posturilor în sistemul sanitar, astfel că, din octombrie anul trecut, au fost angajate 4.500 de cadre medicale. Un prim pas în încercarea de a rezolva deficitul de personal, care însumează 40.000 de posturi în sănătate, a precizat Nicolae Bănicioiu. Ministrul a indicat şi motivul pentru care a avut loc exodul medicilor şi asistentelor din România peste hotare. “Noi când am blocat posturile, toate promoțiile de medici care au terminat specialitatea în România din 2010 până în 2014 au trebuit să plece, neavând cum să se angajeze în România. Deci, i-am gonit noi!”, a adăugat Bănicioiu.
Mulți plecau pentru că într-adevăr concurența cu vestul este dezavantajoasă, nouă. Acolo un medic specialist poate ajunge la mii de euro bune pe lună, deci motivația financiară există, dar mulți, culmea, nu pleacă pentru bani. Și atunci a venit și securea care a tăiat orice speranță și i-am și trimis, i-am și obligat”, a mai afirmat ministrul sănătății.