Norme Coca 2023 - 2024

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, la Vaslui, că în cel mai scurt timp va fi introdusă în Parlament o lege care să le permită autorităţilor locale să motiveze medicii pentru a-i atrage în spitalele mici, care se confruntă cu un deficit major de personal.
"Dacă vorbim de spitalele mici, trebuie să înţeleagă şi autorităţile locale că e nevoie de implicare foarte serioasă. Tocmai de aceea, noi am făcut şi câteva modificări de legislaţie. Am modificat statutul medicului. S-a promulgat şi urmează să apară în Monitorul Oficial Ordonanţa 2, care prevede că medicul nu mai este funcţionar public, ceea ce ne va duce la pasul imediat următor. Introducem o lege în Parlament care să permită autorităţilor locale să motiveze medicii".

"Dacă în spitalele mici este o problemă, autorităţile locale vor putea să intervină asupra cheltuielilor de personal. Pe lângă casă, pe care i-o poate pune la dispoziţie, primăria poate stimula şi financiar medicul. Primarii vor trebui să decidă, vor panseluţe, plantează panseluţe. Dacă au nevoie de medici, vor interveni şi vor îndrepta o parte din buget către medici, cum e normal:, a declarat Nicolae Bănicioiu. Ministrul Sănătăţii a afirmat că Guvernul face eforturi pentru a rezolva problema deficitului de cadre medicale. "Încă de când am proiectat pachetul de servicii medicale de bază şi noua contractare cu Casa de Sănătate, am făcut totul pentru a permite deblocarea posturilor. Din luna iulie avem posturile deblocate, 1.700 de posturi în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi alte câteva mii în reţeaua unităţilor din subordinea autorităţilor locale. Multe dintre aceste posturi sunt în procedură de concurs şi eu sper să fie ocupate cele mai multe dintre ele", a spus ministrul.

Acesta a mai precizat că pentru a stimula medicii, intenţionează să introducă o lege care să permită şi plata gărzilor începând cu anul III de rezidenţiat. AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro