Într-o Românie în care bolnavii de cancer par mai degrabă condamnaţi decât ajutaţi, apar în sfârşit şi proiecte menite să crească speranţa de viaţă. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, promite recompense financiare medicilor de familie pentru cazurile de cancer depistate în fază incipientă. Oficialul nu spune, însă, când va intra în vigoare această hotărâre. De asemenea, nu are termene clare nici pentru pachetul de bază sau lista medicamentelor compensate.

78 de mii de români se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an. Peste jumătate dintre ei pierd lupta cu viaţa, deşi mulţi ar putea fi salvaţi dacă ar descoperi maladia în fază incipientă.
"La noi mare problemă este că depistăm foarte târziu, în stadiile foarte avansate, greu tratabile şi foarte costisitoare. Pentru orice pacient descoperit într-un stadiu incipient cu o astfel de afecţiune medicul să fie recompensat", a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
"Medicii de familie ar fi renumeraţi renumeraţi suplimentar, atunci ei ar lua pe fiecare dintre cei la care au descoperit riscul, de pe lista lor şi i-ar urmări pe un interval de timp, pe care trebuie să-l fixăm", a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Dar, în ţara noastră, citostaticele lipsesc deseori din spitale şi doar un sfert dintre cei care au nevoie de radioterapie au acces la tratament. În plus, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din 2008. Încă de anul trecut, din februari, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu ne promitea că vom avea o nouă listă de compensate, dar nici noul ministru nu ştie când va fi publicată.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro