Eugen Nicolaescu spune, ca de fiecare data cand este incoltit, ca medicii, asistentele si studentii care au iesit in strada trebuie sa vina la masa dialogului. Medicii si asistentii cer, insa, solutii si ameninta cu greva generala.

SANITAS-BUZAU-SB

Cum era de asteptat, ampla miscare de protest organizata sambata de Coalitia Profesionistilor din Sanatate a generat si o reactie din partea Ministerului Sanatati (MS). Institutia a remis un comunicat de presa chiar in timp ce miile de medici, asistente si studenti la medicina isi strigau nemultumirile in strada, ajunsi la capatul rabdarii in privinta neajunsurilor cu care se confrunta de ani buni, in activitatea de zi cu zi. Din pacate, in loc sa vina cu solutii, sau cel putin cu niste propuneri viabile pentru rezolvarea problemelor ridicate de protestatari, ministrul Eugen Nicolaescu isi exprima nemultumirea cu privire la decizia personalului medical de a iesi in strada, reiterand afirmatia ca ar fi putut alege calea dialogului.

Ministerul Sanatatii isi exprima regretul fata de optiunea liderilor Coalitiei Profesionistilor din Sanatate de a organiza un  mars de protest si aceasta pentru ca MS porneste de la un principiu de baza si anume ca orice problema isi poate gasi solutionarea prin dialog continuu, colaborare si incredere reciproca” se arata in deschiderea comunicatului remis de minister, chiar in timpul protestului de sambata, la care au participat peste 5.000 de cadre medicale, in frunte cu dr.Vasile Astarastoae, presedintele CMR si lideri ai SANITAS, carora li s-au alaturat numerosi studenti la medicina, medici dentisti, psohologi, farmacisti.

Profesionistii din Sanatate sunt, insa si mai suparati si spun ca nu vor renunta la proteste decat atunci cand promisiunile se vor transforma in decizii concrete si vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Promisiunile consilierului personal al primului-ministru pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, care a declarat ca „incepand cu 2014, ne putem astepta la o crestere sustenabila a bugetelor pentru Educatie si Sanatate. Nu putem sa marim deodata, peste noapte, aceste bugete cu un procent considerabil, ci o vom face in masura in care rezultatele economice si spatiul bugetar o vor permite. Cert este ca aceste cresteri vor avea loc”, nu i-au convins pe profesionistii din sanatate sa renunte la proteste.

Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), considera ca „Marsul Tacerii” a fost o victorie, mai ales prin faptul ca pentru prima data „populatia a aplaudat, manifestandu-si astfel solidaritatea cu cadrele medicale, care sustin si drepturile pacientilor de a avea acces la un sistem de sanatate normal, comparabil cu cel din tarile europene”, dar protestele vor continua pana la indeplinirea dezideratelor propuse.

Dreptul membrilor Coalitiei Profesionistilor din Sanatate  de a recurge la o astfel de forma de protest este insa recunoscut de oficialii MS, chiar in acelasi document, in care se recunoaste ca s-au purtat numeroase discutii pentru gasirea unor solutii optime la problemele sistemului sanitar romanesc.

Faptul ca s-a ajuns insa la proteste de strada denota ca respectivele discutii nu au avut  niciun rezultat, iar problemele au ramas aceleasi si chiar s-au acutizat.

In aceasta situatie, in loc sa-si puna unele probleme in privinta propriilor competente, oficialii din minister, in frunte cu ministrul Nicolaescu, prefera sa-si exprime regretul pentru faptul ca medicii si asistentii au ales sa protesteze in strada„Ministerul Sanatatii depune toate eforturile legale pentru rezolvarea cat mai curand a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemultumesc atat pacientii si cadrele medicale, cat si autoritatile”, mai spune Nicolaescu.

Principalele revendicari ale Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate se refera la alocarea a 6% din PIB pentru sanatate pana in 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenti; o legislatie care sa protejeze independenta profesionistilor; autonomia spitalelor; apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati; o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate. Reamintim ca sambata, 2 noiembrie, cateva mii de medici, asistente, farmacisti, psihologi si studenti la medicina au participat la o ampla actiune de protest, marsaluind pe traseul Piata Victoriei-Palatul Parlamentului pentru „respect pentru profesionistii din sanatate si o mai buna finantare a sistemului sanitar”. La protest au participat si medicii buzoieni, reprezentati de membrii Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor, prezidat de dr. Ion Japie, dar „grosul” grupului a fost constituit din medicii si asistentii medicali membri SANITAS, sustinuti de Corina Donescu – vicepresedinte si Aura Cosma ; secretarul general al organizatiei. „Actiunile noastre vor avea efect asupra tuturor angajatilor din sistemul sanitar, fie ca sunt sau nu membri de sindicat, fac parte din SANITAS sau din organizatii care nu s-au implicat in aceste miscari de protest si in negocierile care se poarta cu Ministerul Sanatatii si cu Guvernul”, atrag atentia liderii Coalitiei la nivel local.

Este posibil ca supararea ministrului sa fie mai mare ca in alte ocazii si din cauza faptului ca protestatarii i-au lipit fotografia pe o cruce si pe un sicriu ce simbolizau starea actuala a sistemului sanitar din Romania.

 

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro