Problema pensionarii fortate a asistentilor medicali a fost rezolvata, actualul guvern intelegand ca neluarea unor masuri de indreptare a situatiei i-ar fi adus prejudicii de imagine si pierderi de voturi mai mari decat se putea imagina.

 

asistente spital

Asa cum anticipam in articolul precedent, in aceasta dupa-amiaza, problema pensionarii fortate a 47 de asistente medicale din Spitalul Judetean de Urgenta a fost rezolvata. Printr-un comunicat remis Redactiei Sanatatea Buzoiana, ministrul Sanatatii anunta ca a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 2014, de completare si modificare a Legii 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii.

 

Potrivit noului act normativ, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani, astfel ca cele 47 de asistente medicale care ar fi trebuit sa paraseasca de astazi Spitalul Judetean de Urgenta Buzau vor putea ramane in unitatea medicala pana la implinirea varstei de 65 de ani, dar cele care vor sa se pensioneze o pot face si intre 60 si 65 de ani.

 

Si-a dat seama, in sfarsit, si ministrul Nicolae Banicioiu de ceea ce de luni de zile spun directorii de spitale, organizatiile profesionale si sindicatele, respectiv, ca scaderea varstei de pensionare risca diminuarea periculoasa a numarului de asistenti medicali generalisti, moase si asistenti medicali angajati in unitatile sanitare publice, institutii care se confrunta deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin aceasta Ordonanta de Guvern, am tinut astfel cont atat de nevoile sistemului de sanatate, cat mai ales de dorinta de a ramane in activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scaderea varstei de pensionare”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 

 protest-spital-foto-arhiva-Sanatatea-Buzoiana

Nu mai este niciun dubiu, asistentele medicale si moasele care ar fi trebuit sa plece astazi acasa, vor reveni maine la serviciu si-si vor desfasura activitatea nestingherite, pana la 65 de ani, cel putin atata timp cat aceasta Ordonanta de Urgenta va fi in vigoare si nu se va mai trezi vreunul ca are alte interese, ca sa-i aduca alte modificari.

 

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 fusesera abrogate prevederile in baza carora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale au intrat sub incidenta prevederilor din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat acestea trebuiau sa se pensioneze la 60 de ani. Mai exact, dupa implinirea varstei de 60 de ani, pot opta sa-si continue activitatea pana la 65 sau sa solicite pensionarea mai devreme.

 

Prin intermediul noii Ordonante publicata in aceasta dupa-amiaza in Monitorul Oficial, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor pensiona la varsta de 65 de ani, in conditiile legii.

In noul context, lacrimile de pe obrajii celor care ar fi trebuit sa se pensioneze se vor sterge si directoarea de ingrijiri medicale ramane pe post (cel putin deocamdata), dar directorul medical nu s-a razgandit. Dr. Ion Draghici nu mai vrea sa ocupe aceasta functie, din motive de sanatate.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro