Norme Coca 2023 - 2024

'O persoană în vârstă care se simte extrem de singură riscă cu 14% mai mult să moară prematur. Impactul este la fel de nefast ca în cazul defavorizării sociale', spune John Cacioppo, profesor de psihologie la Universitatea din Chicago, după ce a analizat mai multe studii stiintifice publicate în 2010. El si-a prezentat concluziile la conferinta anuală a Asociatiei americane pentru avansarea stiintei de la Chicago.

Cercetările, desfăsurate pe circa 20.000 de persoane, arată faptul că sentimentul de singurătate extremă se asociază cu somn întrerupt, tensiune arterială ridicată, o alterare a celulelor imunitare si înmultirea stărilor depresive. La singurătate se adaugă adesea o viată sedentară, factor care contribuie evident la slăbirea stării de sănătate.

Exercitiile fizice, nu exagerate, ci doar mersul pe jos în pas vioi, pot reduce cu aproape jumătate riscurile cardiovasculare si dezvoltarea bolii Alzheimer. Activitatea fizică frânează si îmbătrânirea normală a creierului la vârstnici, a spus AFP Kirk Erickson, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh, participant la aceeasi conferintă.

Odată cu vârsta, creierul se micsorează, iar activitatea fizică permite îmbunătătirea functionării cerebrale generale si cresterea volumului hipocampului cu 2%, ceea ce întârzie îmbătrânirea cerebrală cu unul-doi ani, adaugă profesorul citat, după un studiu efectuat pe 120 de persoane de peste 65 de ani.

'Creierul continuă să se modifice cu vârsta — este ceea ce demonstrează studiul', arată cercetătorul. 'Desi creierul are tendinta să se micsoreze odată cu vârsta, procesul nu pare chiar fatal, iar activitatea fizică pare perfectă pentru a profita de plasticitatea cerebrală', adaugă Kirk Erickson.

El a recunoscut în schimb că cercetătorii nu au putut determina deocamdată frecventa, durata si intensitatea care să ducă la un răspuns optim al creierului. 'Am aflat multe despre acest fenomen, dar rămâne încă un drum lung de parcurs în cercetările noastre', a admis psihologul.

Din păcate, destul de putini vârstnici fac miscare fiindcă sedentarismul a devenit normă în viată. 'Avem însă tot mai multe studii despre îmbătrânire si marele public învată tot mai mult să îmbătrânească mai bine', încheie psihologul.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro