Conducerea CJ Braşov susţine că nu şi-a dat acordul pentru montarea acestor echipamente, astfel că aleşii judeţului au cerut executivului o verificare mai atentă a activităţii spitalului, dar şi o expertiză cu privire la cât de nocive sunt antenele pentru sănătatea pacienţilor.
Consilierii judeţeni au decis ca activitatea Spitalului Clinic de Copii să fie luată la puricat, după ce în şedinţa de ieri au fost propuse spre aprobare câteva proiecte de hotărâre prin care ar fi urmat să se decidă închirierea unor spaţii din incinta şi exteriorul unităţii sanitare, dar şi a unei părţi din acoperiş pentru antene de telefonie. Conform adresei care a fost supusă aprobării consilierilor judeţeni, pentru activităţile comerciale urma a fi închiriată suprafaţa de 2,5 metri în holul central al spitalului pentru automatele de cafea, sucuri şi dulciuri, dar şi pentru aparatul de distribuire a papucilor de unică folosinţă. Practic era vorba de o prelungire a contractelor de închiriere existente, aceste aparate funcţionând de mai mult timp în incinta unităţii sanitare. De asemenea, pe lista de închirieri se numără şi două spaţii a câte 30 de metri pătraţi în curtea spitalului, pentru comercializarea unor produse alimentare şi nealimentare. Discuţiile s-au aprins însă când a venit vorba de aprobarea închirierii unor cabinete în Ambulatoriul integrat al spitalului.
Cabinetul privat, sub acelaşi acoperiş cu cel de stat?
„Înţelegem că este vorba despre cabinete medicale private. Ar însemna să nu fim normali dacă am accepta ca în aceeaşi policlinică, un doctor să lucreze în sistem public, apoi, la câţiva metri, acelaşi medic, să aibă un cabinet privat. Nu suntem împotriva cabinetelor private, însă nu e normal să fie în aceeaşi policlinică cu cele publice”, a protestat consilierul judeţean Vasile Ungureanu . De asemenea, consilierii judeţeni au fost şi mai vehemenţi când s-a luat în discuţie închirierea a 24 de metri pătraţi din acoperişul unităţii medicale, în vederea montării unor antene şi echipamente de comunicaţii electronice. „Ce fel de medici, ce fel de manageri sunt la Spitalul Clinic de Pediatrie, dacă vor să pună antene pe clădire? Ce medic poate sa propună aşa ceva, când se cunoaşte foarte bine faptul ca dăunează sănătăţii?”, a precizat consilierul Dorin Crisbăşan. „Aş vrea o verificare clară, să ne explice dacă antenele nu produc radiaţii pentru pacienţi”, a punctat şi Ungureanu.
Audit extins la spital
Proaspăt instalat în funcţia de consilier judeţean, medicul Dan Grigorescu a precizat că în urma unei discuţii cu cei din conducerea unităţii ar fi vorba de fapt de o prelungire a contractului de închiriere, acestea fiind montate de mai mult timp pe clădire. „Sunt de acord ca spitalul are nevoie de fonduri, însă acestea nu trebuie sa vină din activităţi care pun în pericol sănătatea”, a spus dr. Dan Grigorescu. Conducerea CJ Braşov nu ştie însă cum s-a primit acordul pentru montare acestor antene, care sunt într-adevăr de mai mult timp pe clădirea spitalului. „Noi nu am găsit nici un acord al Consiliului Judeţean privind montarea acestor echipamente”, a declarat Coman. Astfel, consilierii judeţeni au decis să nu aprobe solicitările făcute de către Spitalul de Copii şi au cerut executivului o verificare mai atentă a activităţii spitalului. „Există un audit în plină desfăşurare la Spitalul Clinic de Copii, ce vizează achiziţiile publice şi investiţiile din perioada 2012 - 2015. Acest audit va fi extins şi completat şi cu un control cu privire la aceste contracte de închiriere”, a punctat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Claudiu Coman.