Mitingul este organizat pe 2 noiembrie în Bucureşti unde sunt aşteptaţi să participe 5000 de cadre medicale
Aproximativ 500 de cadre medicale ieşene vor participa la marşul tăcerii organizat în Bucureşti pe 2 noiembrie. Reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate au obţinut autorizaţie pentru 5.000 de cadre medicale, iar, mitingul este programat să înceapă cu ora 11:00, pe traseul Palatul Parlamentului – Ministerul de Finanţe – Guvern.
„De la Iaşi vor participa 200 de medici, 200 de asistenţi medicali, 40 de dentişti şi 60 de reprezentanţi din celelalte categorii profesionale partenere în coaliţie. Va fi un miting inedit, nu va fi zgomotos, nu se vor scanda lozinci. Marşul tăcerii este menit să construiască şi nu pentru a distruge. Vrem să apărăm demnitatea cadrelor medicale şi să arătăm decidenţilor din sănătate că prin dialog şi comunicare sistemul de sănătate se poate vindeca”, a precizat prof. dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Ţinând cont de nemulţumirile cadrelor medicale Vasile Astărăstoae recunoaşte că va fi destul de greu ca participanţii la miting să păstreze tăcerea. „Va fi un efort pentru toată lumea să păstrăm tăcerea, însă, vom respecta ce membrii coaliţiei şi-au propus”, a mai precizat prof dr Astărăstoae.
Protest cu măşti chirurgicale
Liderii Sanitas susţin că toţi membri de sindicat vor purta măşti chirurgicale pentru a putea păstra liniştea. „Toţi colegii mei sunt nemulţumiţi şi fiecare are câte ceva de spus şi din acest motiv vom purta măsti pentru că va fi destul de greu să nu protestăm în stilul nostru caracteristic”, a precizat Viorel Tănase, preşedintele Sindicatului Sanitas.(Cristina Mihăilă)
***
Revendicările Coaliţiei
Solicitările Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate sunt: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016, o legislaţie care să protejeze independenta profesioniştilor dar şi autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; dublarea salariilor medicilor rezidenţi, organizarea unităţilor medicale cu pături în sistem public pentru asigurarea unor servicii promte în cazul pacienţilor.