Mitul fructelor bio, complet sănătoase, a fost desfiinţat de cercetătorii clujeni. O specialistă de la Universitatea Babeş-Bolyai a publicat un studiu în care a arătat că nu există nici o diferenţă între citricele cumpărate din pieţe şi supermarketuri şi cele cumpărate din magazinele cu specific bio. De fapt, există o singură diferenţă, care este uriaşă: preţul.

Se ştie că fructele aduse din ţări exotice, citricele mai exact, conţin o moleculă care le conservă, astfel că pot fi depozitate mult timp fără să se altereze. Tocmai de la această moleculă, care se numeşte tiabendazol, a pornit şi cercetarea clujencei. Profesorul Simona Pînzaru a vrut să verifice dacă tiabendazolul se găseşte şi în fructele cumpărate din magazinele intitulate bio.

Au urmat câteva analize făcute în laborator şi care au demonstrat că citricele conţin molecula de conservare inscripţionată şi pe cutii.

Surpriza a venit însă în momentul în care cercetătoarea a analizat fructele intitulate bio. Autoarea studiului spune că nu a făcut cercetări pe fructe cultivate în România, însă pe viitor intenţionează să realizeze şi astfel de studii.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro