Norme Coca 2023 - 2024

Dieta Dukan a fost, este şi va rămâne pentru mult timp o dietă de bifat în rândul celor care se chinuie să scape de kilogramele în plus. Să vedem însă care sunt miturile despre dieta Dukan.

Notorietatea de care se bucură dieta ce poartă numele celui care a inventat-o, Pierre Dukan, este datorată rezultatelor spectaculoase obţinute de o categorie de persoane, dar şi a celor care au trecut prin acest regim şi au rămas cu un gust amar, kilograme la fel de multe şi câteva probleme de sănătate ce nu erau anticipate. Mituri despre dieta Dukan sunt numeroase şi mare parte din ele sunt adevărate, însă există şi altele care îi menţin acestei diete renumele de cea mai eficientă cură de slăbire. Acestea sunt detaliate în cele ce urmează. Cert este însă că dieta Dukan este considerată de experţii Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie cea mai periculoasă dietă, iar nutriţioniştii români împărtăşesc acest punct de vedere. Mituri despre dieta Dukan -  faci pietre la rinichi Nu o dată s-a întâmplat să aud în jur persoane care au ţinut dieta Dukan, au slăbit cât şi-au propus, dar s-au trezit la scurt timp cu pietre la rinichi, efectuând o evaluare de rutină. Iar aceste probleme chiar sunt puse pe seama dietei bogate în proteine.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Granada, excesul de proteine din regimul alimentar poate cauza o reducere a nivelului de citrat urinar, care are rolul de a preveni cristalizarea sării de calciu. Astfel se ajunge la o creştere a nivelului de calciu din urină şi implicit un risc mai mare de apariţie a pietrelor la rinichi. Prin adăugarea de fructe şi legume în dietă putem preveni aceste neplăceri, însă prima fază a dietei Dukan interzice cu desăvârşire aceste categorii de alimente pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Desigur, nu toţi cei care au ţinut Dukan s-au confruntat cu această problemă, dar eşti dispus să îţi asumi riscul de a fi unul dintre cei „păţiţi“? Mituri despre dieta Dukan – te vei confrunta cu constipaţia Din păcate, şi acest mit se dovedeşte a fi adevărat. Constipaţia este frecvent un efect advers al primelor două faze ale dietei Dukan: prima (faza de atac) constând în consum majoritar de proteine, a doua (faza de croazieră) în regim de alternare între proteine şi legume. Aşadar, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că zece zile, în cazurile fericite, organismul primeşte numai carne, în următoarele zece zile, sau pe o perioadă mai îndelungată, primeşte o altă doză şoc de proteine „ajutată“ de câteva legume.

Pentru că reclamaţiile privind constipaţia au ajuns şi la urechile inventatorului dietei, acesta a adăugat recent în recomandările dietei Dukan tărâţele de ovăz, fructele goji şi iaurturile degresate, care nu sunt tocmai sănătoase, pentru că „privează organismul de vitaminele liposolubile  - A, D3, K2 - care au un rol extrem de important în funcţionarea sistemului imunitar, mineralizarea oaselor şi crearea de noi celule“, spune Valentin Vasile, specialist în nutriţie sportivă.

Mituri despre dieta Dukan – dă dureri de cap, somnolenţă şi stări de oboseală Lipsa fructelor şi a legumelor din primele faze ale acestei diete pot, într-adevăr, să ducă la apariţia migrenelor şi a stărilor de moleşeală. Corpul este privat de vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu alte cuvinte de substanţele esenţiale care menţin buna funcţionare a tuturor sistemelor – osos, muscular, cerebral etc. De asemenea, carbohidraţii lipsesc şi ei din schema celebrei diete, fapt care atrage după sine o epuizare rapidă a creierului, care se manifestă prin lipsă de energie, capacitate redusă de concentrare, dureri de cap şi oboseală persistentă.

Mituri despre dieta Dukan – respiraţie şi transpiraţie urât mirositoare Ultimul lucru cu care ai vrea să ai de-a face în timp ce ţii o dietă - mai ales în sezonul călduros, căci mulţi se apucă de slăbit cu scurt timp înainte de concediul de vară, pentru a arăta bine la plajă – este mirosul neplăcut al corpului, fie că vorbim de respiraţia neplăcută sau transpiraţia cu miros greu. Din păcate, acest lucru se întâmplă frecvent în rândul celor care urmează dieta Dukan pentru că „mâncând foarte multe proteine şi neavând glucidele şi carbohidraţii de rigoare, amoniacul, care rezultă din metabolismul proteinelor nu poate fi eliminat în mod natural de organe şi atunci iese prin transpiraţie şi respiraţie pentru că organismul intră în aşa-zisa acidoză, din cauza acumulării amoniacului“, concluzionează Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro