Peste 59.000 de absolvenți ai cursurilor de învățământ postliceal care au obținut diploma de asistenți medicali generaliști înainte de anul 2010 pot obține recunoașterea calificărilor profesionale în spațiul european în urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei pe durata unui an, a precizat luni Ministerul Sănătății într-un comunicat remis AGERPRES.

"Ministerul Sănătății, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Ministerul Educației Naționale au obținut, după o serie de negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene, revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

În urma acestui demers, România va avea dreptul de a implementa un program de revalorizare care are ca scop perfecționarea formării anterioare a asistenților medicali în vederea dobândirii unei formări conforme criteriilor minime prevăzute de directiva europeană", se arată în comunicat.

În acest fel, diplomele profesionale obținute de asistenții medicali înainte de anul 2010 vor fi recunoscute în statele membre, fără ca aceștia să mai fie supuși altor teste teoretice sau stagii de adaptare în țările unde doresc să profeseze.

MS menționează că, în urma acestor măsuri, studiile postliceale dobândite nu vor fi echivalate cu studiile universitare.

Asistenții medicali generaliști care doresc să beneficieze de noile măsuri se pot adresa școlilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN pentru derularea cursurilor de revalorizare.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro