Reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/ 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative poate duce la disfunctionalitati in derularea programelor nationale de sanatate, conform unui comunicat al MS.

"In aceasta situatie se afla programul de imunizare, cel de transplant, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, programul mama si copil, precum si programul de combatere a tuberculozei. Conform OUG nr 2/ 2014, aceste programe care pana in prezent erau derulate si monitorizate de catre Ministerul Sanatatii vor fi preluate incepand cu 1 august 2014 de catre Casa Nationala de Sanatate care nu are structura administrativa si nici timpul necesar pentru a pune la punct mecanismul de derulare', sustine ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit comunicatului.

Astfel, ministrul Sanatatii a cerut convocarea unui grup de lucru format din reprezentanti MS si CNAS pentru gestionarea situatiei create, asa incat pacientii beneficiari ai programelor nationale de sanatate sa nu fie afectati.

Reactia MS vine in urma semnarii de catre presedintele Traian Basescu a cererii de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea legii privind reforma in domeniul sanatatii. Unul dintre principalele motive pentru care presedintele a cerut reexaminarea este faptul ca medicii nu mai pot fi asimilati ca functionari publici in sensul legii penale.

Colegiul Medicilor, "surprins" de retrimiterea catre Parlament a Ordonantei de Urgenta privind modificarea legii pentru reforma in Sanatate

"Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Romania a luat act cu surprindere de retrimiterea catre Parlament a OUG nr. 2/2014, care se refera la statutul medicului in Romania, se arata intr-un comunicat.

Pe fondul reexaminarii ordonantei, in special la capitolul asimilarii medicilor ca functionari publici, CMR atrage atentia ca relatia intre medic si pacient este o relatie specifica si ca pentru medic interesele pacientului sunt mai importante decat interesele publice. Acest lucru este specificat in toate Codurile Deontologice din intreaga lume. In acelasi timp, in toata Uniunea Europeana se specifica in legislatie in mod clar ca in virtutea profesiei sale medicul nu este nici functionar, nici functionar public.

"In aceste conditii, Biroul Eexecutiv al CMR face un apel la toti parlamentarii indiferent de culoarea politica de a respinge obiectiile Presidentiei, de a revota articolul in forma in care a fost trimisa de Parlament si a reda statutul real al profesiei medicale", se mai arata in comunicat.

Modificarea este importanta cu atat mai mult cu cat una din cauzele principale pentru care medicii aleg sa plece in strainatate este echivalarea cu functionar a unei activitati care prin esenta sa nu are aceste atribute.

Presedintele a cerut ca medicii sa fie asimilati functionarilor publici

Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea Legii privind aprobarea OUG 2/2014, pentru ca, prin introducerea reglementarii conform careia medicul nu e funcţionar public, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public.

„Prin aceasta modificare a Legii nr. 95/2006 medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale, care considera functionar public, potrivit Articolului 175 alineat (2) din Codul Penal, orice persoană «care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investită de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»”, conform presedintelui.

Astfel, prin modificarile Articolului I pct. 38 al legii transmise spre promulgare, medicilor li se diminueaza, conform presedintelui, raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro